Patiënt met onbegrepen klacht wil arts die luistert

Onderzoekschool CaRe! heeft het proefschrift van Tim olde Hartman, huisartsonderzoeker bij de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het UMC St Radboud, uitgeroepen tot het beste proefschrift van 2011. Hij ontving hiervoor op 5 oktober 2012 de CaRe award 2012.

Onderzoeksschool CaRe is een door de KNAW erkende onderzoeksschool waarin de landelijke instituten Caphri (Maastricht), EMGO (VU Amsterdam), Nivel (Utrecht) en NCEBP (Nijmegen Centre for Evidence Based Practice) participeren.

Tim olde Harman

Het bekroonde proefschrift is de weergave van een onderzoek naar onverklaarde klachten, waarop Tim olde Hartman eind 2011 promoveerde.

Belangrijkste boodschap: patiënten met onbegrepen klachten willen een arts die luistert! Veel huisartsen vinden het moeilijk om patiënten met onbegrepen lichamelijke klachten te behandelen.

Omgekeerd voelen veel patiënten met deze klachten zich niet goed begrepen. Een goed gesprek, gestructureerde consultvoering met heldere uitleg die aansluit bij de verwachtingen van de patiënt, maakt dat de patiënt zich beter begrepen voelt.

Olde Hartman ontving de prijs uit handen van André Knottnerus, voorzitter Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en voormalig wetenschappelijk directeur van onderzoekschool CaRe.

Plaats een reactie