Over passie, motivatie en andere positieve psychologie

Bij het krieken van de dag scheen de zon al volop. De koffie was goed, de trein vertrok op tijd en de conducteur was goed gemutst. En dan moest mijn reis naar het Westen van het land, waar ik een lezing van Professor Robert Vallerand ging bijwonen op het European Congress of Positive Psychologie nog beginnen.

Ik meldde me bij de beurs van Berlage waar het vierdaagse congres plaatsvond en waar ik mijn persaccreditatie kreeg. De lunch was net begonnen en de heerlijke geur van luxe gesmeerde broodjes kwam me te tegemoet. Ik besloot om op een bankje met een kopje koffie en wat broodjes de congresgangers te observeren. De sfeer was goed; vriendelijk en ontspannen. Het was duidelijk dat de congresgangers elkaar al een aantal dagen meegemaakt hadden, want de begroeting was alsof het goede kennissen betrof ; amicaal, maar zakelijk. Het was een zeer internationaal gezelschap. Ik hoorde allerlei gesprekken in het Italiaans, Duits, Engels en het Frans.

Het vierdaagse congres wordt georganiseerd door European Network of Positive Psychology Dat is een collectief van Europese onderzoekers en praktijkmensen uit de wetenschap en de praktijk van de positieve psychologie die hun kennis delen en die op deze wijze een goede samenwerking over de grenzen mogelijk maakt. www.enpp.eu . Het ENPP is een non-profit organisatie die draait op vrijwilligerswerk. Lid worden is dan ook gratis. De mogelijkheden zijn tal op dit congres. Het programma is dan ook zeer uitgebreid. Er is een verscheidenheid van sprekers, er zijn workshops en symposia in verschillende zalen. Kortom, er is genoeg te doen.

Het was moeilijk kiezen, maar ik besluit om de lezing van Professor Robbert Vallerand over passie en motivatie bij te wonen. Robbert Vallerand is hoogleraar Sociale psychologie aan de universiteit van Quebec in Canada. Tevens is hij voorzitter van de IPPA. The International Positive Psychology Assosciation. Zijn onderzoek richt zich voornamelijk op motivatie en passie.

Volgens hem zijn er twee soorten passie; de harmonieuze passie en de obsessieve passie. De definitie van passie is een zelfdefiniërende activiteit die men liefheeft, die men belangrijk vindt, waar men veel tijd en energie aan besteedt, waar men veel over praat en vriendschappen omheen ontwikkelt. Het is een centraal onderdeel van iemands leven waaraan iemand een gedeelte van zijn identiteit aan ontleent. Een passie voor iets kan leiden tot een heleboel goede gevolgen. Het zorgt voor optimaal functioneren in de samenleving, psychisch welzijn, lichamelijk gezondheid, positieve relaties en hoge prestaties. Deze vijf elementen zorgen voor een harmonieuze passie. Bij het ontbreken van een of meerdere elementen spreekt men over een obsessieve passie. Dit kan uiteindelijk leiden tot schadelijke gevolgen op meerdere gebieden. Zowel fysiek, psychisch als relationeel Het is van belang dat men continue streeft naar een harmonieuze passie.

De professor spreekt hierover aan het van de dag in de grote zaal van de Beurs van Berlage waar zo’n twee honderd congresgangers kunnen plaatsnemen. Het is opvallend onrustig in de zaal. De professor steekt zijn verhaal af, maar ondertussen blijft een aantal mensen door zijn verhaal heen kletsen, spelen anderen met hun telefoon en sommigen lopen zelfs weg. Dit komt waarschijnlijk doordat hij in feite niets meer doet dan het oplezen van zijn powerpoint presentatie. Die bestaat uit allerlei onderzoekgegevens en staafdiagrammen, afgewisseld met wat foto’s, om de droge stof, wat op te leuken. Het valt wat tegen om zo’n dynamisch onderwerp als passie en motivatie, te zien stranden in een wat saai wetenschappelijk verhaal. En ik kan me voorstellen dat mensen na een dag lang luisteren naar allerlei onderwerpen en professoren en deskundigen het niet meer op kunnen brengen om gemotiveerd te luisteren.

Terwijl ik na de lezing alleen op een Amsterdams terras zit te genieten van het zonnetje en een wijntje ( ook dat is positieve psychologie) bedenk ik me dat passie en motivatie in feite ook moeilijk te beredeneren onderwerpen zijn. Passie, dat moet je gewoon van binnen voelen. Harmonieuze passie komt namelijk uit jezelf. Het is de interne motivatie die naar buiten uitstraalt. Dat zie je aan gepassioneerde mensen. Zij stralen dit aan alle kanten uit. En dat miste ik een beetje bij de lezing van de professor. Gepassioneerde uitstraling. Misschien moet ik dit inzicht met hem delen. Want daar gaat het hele congres over. Het delen van kennis en ervaring.

En met een heel goed gevoel over het International Congress of Positive Psychology stap ik weer de trein in. Missie geslaagd.

Plaats een reactie