De meeste getrouwde partners weten niet dat zij bij een echtscheiding ook het vermogen dat zij voor het huwelijk in privébezit hadden, moeten delen. Ook gaan veel samenwonende partners met een ongelijke financiële positie het huwelijk in met allerlei financiële gevolgen vandien als de relatie over is. Dat blijkt uit onderzoek onder 6500 samenwonende stellen. Om koppels te wijzen op de financiële risico’s van het huwelijk is vandaag de huwelijkse zakentest gelanceerd.
Met de online test kunnen koppels checken of hun financiële zaken goed geregeld zijn als ze gaan trouwen. Omdat vanaf 1 januari 2012 getrouwde koppels makkelijker en sneller hun huwelijkse voorwaarden kunnen afstemmen op hun gewijzigde situatie, is de site ook bedoeld voor stellen die al getrouwd zijn. Huwelijksezakentest.nl is een initiatief van Netwerk Notarissen, het landelijk samenwerkingsverband van notariskantoren in Nederland.
Uit onderzoek van Netwerk Notarissen blijkt dat samenwonenden die gaan trouwen, vooral financiële risico’s lopen omdat ze financieel ongelijke uitgangsposities hebben als ze trouwen. Zo houdt 67 procent van de samenwoners er een privé vermogen op na, terwijl ongeveer 75 procent van de samenwoners die uiteindelijk gaat trouwen dat doet in gemeenschap van goederen. Ook is in meer dan de helft van de gevallen het koophuis eigendom van een van de partners en niet van allebei.
En dat privébezit zorgt bij echtscheiding voor grote problemen, aldus Lucienne van der Geld, juridisch directeur van Netwerk Notarissen. “Bij gemeenschap van goederen worden alle bezittingen van hen samen en delen zij die fifty-fifty bij een echtscheiding, ook het vermogen dat zij voor het huwelijk in privébezit hadden. Veel partners weten dat niet. Ze trouwen in gemeenschap van goederen terwijl ze zich vaak niet realiseren welke risico’s ze daarmee lopen bij een eventuele scheiding.”
In 2010 werden 73 duizend huwelijken gesloten. Tachtig procent van de getrouwden heeft eerst samengewoond. Uiteindelijk strandt volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek één op de drie huwelijken.