Partij met asbest vervuilde tarwe geblokkeerd

In een partij tarwe uit een binnenvaartschip afkomstig uit Duitsland trof een fabrikant van voedingsmiddelen en grondstoffen voor de diervoederindustrie vorige week kleine stukjes asbesthoudend bouwmateriaal aan. Het bedrijf heeft maatregelen genomen en de vondst direct gemeld bij de Inspectie SZW die samen met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) toeziet op de verdere afwikkeling.

Uit luchtmetingen en metingen van de leefomgeving en van de losinstallatie is gebleken dat bij het lossen van het schip geen asbest in de omgeving is gekomen. Doordat het bedrijf de verontreiniging zo snel ontdekte, is geen asbest in de voedselketen terechtgekomen.

Het asbest werd aangetroffen tijdens het lossen van het binnenvaartschip waarmee de tarwe werd vervoerd. Het schip had in totaal bijna 1000 ton aan tarwe bij zich, waarvan 380 ton gelost is. De rest bevindt zich nog in het schip. De silo’s waarin de tarwe is opgeslagen zijn verzegeld. De silo’s worden onder toezicht door een gespecialiseerd bedrijf geleegd en de inhoud afgevoerd. De silo’s worden vervolgens schoongemaakt.

De Inspectie SZW ziet erop toe dat de verontreinigde partij op veilige wijze wordt verwijderd. De NVWA heeft de Duitse autoriteiten gevraagd de oorzaak van de verontreiniging te onderzoeken.

De ILT heeft het schip waarmee de tarwe is vervoerd geblokkeerd en onderzoekt wat er met het schip en met de met asbest verontreinigde partij moet gebeuren.

Plaats een reactie