Parodie op Nobelprijs beloont Eiffeltorenonderzoek

Tulio Guadalupe, Anita Eerland en Rolf Zwaan hebben de Ig Nobelprijs gekregen voor hun onderzoek ‘Leun naar links en de Eiffeltoren lijkt kleiner.’ De Ig Nobelprijzen zijn donderdag 20 september 2012 voor de 22ste keer uitgereikt aan Harvard University.

De onderscheiding beloont onderzoek ‘dat je eerst laat lachen en daarna aan het denken zet’. De Ig Nobelprijzen werden aan de nieuwe winnaars overhandigd door vijf echte Nobelprijswinnaars.

De Ig Nobelprijs is een parodie op de Nobelprijs en wordt ieder jaar in de herfst, een week voor de bekendmaking van de echte Nobelprijswinnaars, uitgereikt voor tien onderzoeken waar men eerst om moet lachen, maar die ook aan het denken zetten. Initiatiefnemer van de Ig Nobelprijs is de Amerikaanse wiskundige Marc Abrahams die de prijs in 1991 in het leven riep. Met uitzondering van drie prijzen in het eerste jaar zijn alle Ig Nobel-prijzen toegekend voor waarachtig onderzoek.

Ig Nobel Psychologieprijs 2012
Dr. Anita Eerland, dr. Tulio Guadalupe en prof.dr. Rolf Zwaan, onderzoekers van het Instituut voor Psychologie, kregen de prijs voor hun studie ‘Leun naar links en de Eiffeltoren lijkt kleiner’. Lichaamshouding kan invloed hebben op het schatten van hoeveelheden, zoals grootte, aantallen of percentages. Wanneer mensen bijvoorbeeld wordt gevraagd naar de hoogte van de Eiffeltoren dan schatten zij, wanneer zij naar links leunen, deze hoogte lager in dan wanneer zij naar rechts leunen. ‘Leaning to the Left Makes the Eiffel Tower Seem Smaller: Posture-Modulated Estimation’ is gepubliceerd in Psychological Science.

Mensen integreren bij interne besluitvorming, net als bij andere cognitieve processen, veel informatie. Deze informatie is afkomstig van verschillende bronnen, zoals het geheugen, de verbeelding en lichaam, als de lichaamshouding. Het onderzoek naar de rol van het lichaam hierbij staat nog in de kinderschoenen.

Ig Nobel-prijs is een woordgrapje door de analogie van de naam van Alfred Nobel met het Engelse ignoble. Ig- (= In- (= on…) ontkent het kernwoord, hier dus noble, in het Nederlands nobel, edel of edelmoedig. Ignoble betekent dus: gemeen, gewoon, van lage kwaliteit, onwaardig.

De Ig Nobelprijs wordt gesteund door het wetenschappelijke tijdschrift Annals of Improbable Research (AIR), met publicaties op het gebied van humoristisch onderzoek. De uitreiking vindt plaats tijdens een gala in het Sanders Theatre van de Universiteit van Harvard: (echte) Nobelprijswinnaars reiken de prijzen uit. Het podium wordt meestal bestookt met papieren vliegtuigjes. Tijdens de ceremonie is de officiële uitspraak “ig no-BELL”, niet “ig-noble”, maar dit onderscheid ontgaat velen. De ceremonie wordt enkele dagen later gevolgd door de Ig Informal-lezingen aan het MIT, waarin laureaten de kans krijgen hun resultaten en de relevantie ervan aan een gewoon publiek uit te leggen.

In de Stadsschouwburg Leiden keken circa 300 toeschouwers tijdens de eerste Nederlandse Ig Nobel Night naar de live webcast van de ceremonie, voorafgegaan door een podiumprogramma met zes Nederlandse Ig Nobelprijswinnaars, de Nederlandse première van de mini-opera ‘Atom and Eve’ en 24/7 Lectures door Hans Clevers (KNAW), Carlo Beenakker (Instituut Lorentz, Universiteit Leiden) en Bas Haring (LIACS, Universiteit Leiden).

Nederlandse Ig Nobel prijswinnaars tot dusver:
2000 André Geim (Natuurkunde: zwevende kikkers in magnetisch veld)
2000 Pek van Andel, Ida Sabellis c.s. (Geneeskunde: seks in de MRI scanner)
2003 Kees Moeliker (Biologie: homoseksuele necrofilie bij de wilde eend)
2006 Bart Knols & Ruurd de Jong (Biologie: malariamuggen, voetengeur en Limburgse kaas)
2007 Annelies van Bronswijk (Biologie: mijten en ander gedierte in ons bed)
2010 Simon Rietveld & Ilja van Beest (Geneeskunde: achtbaanrit vermindert symptomen astma)
2011 Herman Kingma c.s. (Natuurkunde: duizeligheid bij kogelstoters en discuswerpers)
2011 Mirjam Tuk c.s. (Geneeskunde: betere beslissingen bij een volle blaas)

Plaats een reactie