Parkinsonspreekuur sluit aan bij behoefte patiënt

De proef met een speciaal parkinsonspreekuur is geslaagd. In oktober 2010 startte Ziekenhuis Gelderse Vallei met een spreekuur voor parkinsonpatiënten. Bij wijze van proef. Dit spreekuur sluit goed aan bij de behoefte van patiënten, daarom is besloten ermee door te gaan.

De ziekte van Parkinson is een aandoening aan de hersenen waarbij een tekort aan de stof ‘dopamine’ ontstaat. Dopamine is noodzakelijk voor de controle van lichaamsbewegingen. Een tekort geeft verschillende problemen. ‘Veel parkinsonpatiënten hebben onder andere problemen met bewegen, slapen en slikken. Ook roept de ziekte veel vragen op: wat komt door de ziekte en wat bijvoorbeeld door ouderdom?’ vertelt Marlou Dorssers. Zij is verpleegkundig consulent Parkinson. Mensen met de ziekte van Parkinson, onder behandeling bij de neuroloog, kunnen voor voorlichting en begeleiding bij haar terecht. ‘De neuroloog is vooral gericht op medische zaken. Daarom wilden de neurologen graag de medische behandeling aanvullen met verpleegkundige en psychosociale begeleiding. Dan hoeven de patiënten voor een verpleegkundig consult niet naar andere centra’.

Geslaagde proef
In 2010 startte een proef. Na de eerste evaluatie bleek dat het spreekuur van de verpleegkundig consulent goed aansluit bij de behoefte van de patiënt. De neuroloog kan nu voor de verpleegkundige begeleiding doorverwijzen naar het wekelijkse parkinsonspreekuur in het eigen ziekenhuis.

Elk gesprek met de gespecialiseerde verpleegkundige wordt nabesproken met de neuroloog en daar kan de behandeling op worden afgestemd. Indien nodig wordt voor een medebehandeling doorverwezen naar de leden van ParkinsonNet. ParkinsonNet is het netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen van parkinsonpatiënten. Sinds 2010 heeft ook de regio Ede, Wageningen, Veenendaal, zo’n netwerk van neurologen, geriaters, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, diëtisten en verpleegkundigen.

Plaats een reactie