Parachute tegen hartfalen

Cardiologen van het AMC hebben bij een patiënt met hartfalen een nieuwe techniek toegepast die het hart beter moet laten werken.

De "parachute"
De “parachute”

Hierbij wordt via de lies een soort parachute tot in de linkerhartkamer geschoven en uitgeklapt. Het is de eerste keer dat deze techniek in Nederland is toegepast. De artsen berichten hierover in het Netherlands Heart Journal.

De Parachute is geschikt voor bepaalde patiënten die als gevolg van een hartaanval zodanige schade aan de hartspier kregen, dat het orgaan moeite heeft met het rondpompen van bloed. Dat wordt hartfalen genoemd. Bij sommige patiënten ontstaat een soort uitstulping van de linkerhartkamer, en dat heeft grote invloed op de pompfunctie. De Parachute wordt samen met een ballonnetje via een katheter in deze uitstulping gemanoeuvreerd. Door het ballonnetje op te blazen wordt de uitgeklapte parachute tegen de wanden van de hartkamer gedrukt, waar hij zich met weerhaakjes vasthecht. De patiënt krijgt vervolgens bloedverdunners om de vorming van stolsels te voorkomen.

Röntgenfoto van uitgeklapte parachute in het hart.
Röntgenfoto van uitgeklapte parachute in het hart.

“Dit biedt nieuwe behandelmogelijkheden voor hartfalen”, zegt cardioloog Jan Baan, die de ingreep uitvoerde bij een 69-jarige vrouw. “Er zijn niet zo veel opties voor patiënten. Vaak proberen we met medicatie de hartfunctie te verbeteren. Daarnaast kun je overgaan tot dotteren, een bypass of resynchronisatietherapie door het plaatsen van elektroden die af en toe schokjes afgeven aan het hart.”

De Parachute is in 2006 voor het eerst bij een patiënt in de VS toegepast. Gedachte achter de techniek is dat je het deel van de linkerhartkamer afsluit dat niet mee hoort te doen. Op die manier hopen de artsen het hart te ontlasten, zodat het makkelijker bloed rondpompt. De patiënt heeft daardoor minder last van kortademigheid tijdens inspanning.

Bij de Nederlandse patiënt, die in april van dit jaar is geopereerd, zijn inmiddels enkele verbeteringen vastgesteld. Zij is minder kortademig en liep 55 meter meer tijdens de zesminuten-looptest dan voor de procedure.

Kleine studies hebben uitgewezen dat het met de veiligheid van de Parachute goed zit. Of de behandeling een positief effect heeft, zal uit grote klinische trials moeten blijken. Baan, als hoofdonderzoeker voor Nederland, en arts-onderzoeker Kirsten Boerlage – van Dijk werken mee aan de Europese PARACHUTE-studie, die hierover uitsluitsel moet geven.

Veel patiënten komen vooralsnog niet in aanmerking voor de behandeling. Baan: “Het inbrengen van de Parachute moet technisch mogelijk zijn, soms past hij gewoonweg niet in de uitstulping. Al komen er straks meer maten beschikbaar. Ook moet de rest van het hart in orde zijn.”

Plaats een reactie