Paracetamol beter bij lage rugpijn

Mensen met lage rugpijn kunnen beter paracetamol slikken dan ontstekingsremmers zoals ibuprofen. De pijnstillers hebben een vergelijkbare werkzaamheid, maar paracetamol heeft minder bijwerkingen. Toch gebruiken verreweg de meeste mensen met lage rugpijn ontstekingsremmers. Dit blijkt uit een studie over lage rugpijn waarop Pepijn Roelofs woensdag 17 februari promoveerde aan VUmc. Roelofs deed ook onderzoek naar de effectiviteit van ruggordels. Thuiszorgmedewerkers met lage-rugpijnklachten die een ruggordel dragen, hebben aanzienlijk minder pijn. Bovendien besparen ruggordelgebruikers gemiddeld 235 euro per jaar aan zorgkosten.

Ontstekingsremmende medicijnen zijn de meest voorgeschreven medicatie bij lage rugpijn, 80%. Of deze ook beter werken dan paracetamol was tot nu toe nauwelijks onderzocht. Daarom deed Roelofs een systematische literatuurstudie, onder 65 onderzoeken met meer dan 11.000 patiënten, naar het nut van ontstekingsremmende pijnstillers. Daaruit bleek dat deze medicijnen bij mensen met lage rugpijn beter werken dan een placebo, maar niet beter dan paracetamol. Omdat paracetamol minder bijwerkingen heeft, geniet dit medicijn de voorkeur.

In zijn studie naar lage rugpijn richtte Roelofs zich op een beroepsgroep die veel last heeft van dit probleem: thuiszorgmedewerkers. Jaarlijks heeft bijna tweederde van hen rugpijn. Naast pijnstillers is het gebruik van ruggordels een mogelijkheid om lage rugpijn terug te dringen.

In Roelofs’ onderzoek naar ruggordels deden 360 thuiszorgmedewerkers met lage rugpijn mee. De helft kreeg – naast standaard zorg – een ruggordel. Het bleek dat werknemers met een ruggordel jaarlijks gemiddeld 53 dagen minder rugpijn hadden dan werknemers uit de controlegroep. Bovendien bespaarden ruggordelgebruikers per jaar gemiddeld 235 euro op direct aan rugpijn gerelateerde kosten, zoals bezoek aan therapeut of aanschaf van medicijnen. De meeste thuiszorgmedewerkers ondervonden geen hinder van de gordel bij het uitvoeren van hun werkzaamheden.
In 2008 werkten ruim 140.000 mensen in de thuiszorg.

Plaats een reactie