Paprika is het liefste rood

Consumenten verwerken paprika in een brede variatie aan gerechten. Dat is zowel in Nederland als in Duitsland het geval.

PaprikaFotocredits: Till Dettmering (cc)

In beide landen heeft de consument daarbij een sterke voorkeur voor de rode variant. Dit is ook verreweg de meest geproduceerde kleur, blijkt uit cijfers van het Productschap Tuinbouw (PT).

We eten de paprika vrijwel even lief met rijst (of nasi) als met aardappel of pasta. Deze drie combinaties scoren elk circa 25% in de Groente- en Fruitmonitor van het PT. Salade volgt met bijna 20%, circa 10% kiest voor brood en ongeveer 5% combineert paprika met friet, soep of met tortilla / taco wrap.

In Nederland zijn kipfilet en gehakt ieder voor bijna 30% de juiste aanvulling. De resterende 40% van de consumenten kiest voor een breed scala aan nevengerechten, waarbij kaas met ruim 5% het hoogst scoort. In Duitsland completeren vooral gehakt (bijna 20%), kipfilet (15%) en kalkoenfilet (ruim 10%) de warme maaltijd met paprika. Het opwarmen gebeurt overigens in ons land vooral in de wokpan (bij bijna 50% van de consumenten).

De consument koopt de paprika graag vers (in Nederland ruim 85% en in Duitsland bijna 75%) en in de rode kleur (80 tot 85%). Geel is daarna het meest gewild (NL: bijna 40%, Du ruim 45%), circa 35% koopt (ook, want als ‘stoplicht’) groene paprika. Groen is met bijna 15% ook derde qua hoeveelheid productie (zowel in kilo’s als in areaal). Geel is tweede met ruim 20% en rood overheerst met bijna 60%. Andere kleuren, als oranje, en soorten (zoals de puntpaprika) completeren de 100%. In 2012 leverde een totaalareaal van ruim 1.300 ha 345 miljoen kilo op van deze (kas)groente. Zowel productie als areaal steeg tot 2010, om daarna te dalen. In aantal bedrijven is de neerwaartse lijn al langer te zien, tot 288 bedrijven in 2012.

In navolging van de productie laat ook de export de afgelopen jaren een daling zien. In 2012 ging bijna 295 miljoen kilo paprika de grens over, waarvan bijna 105 miljoen kilo (ruim 55%) Duitsland als bestemming had. Het Verenigd Koninkrijk was goed voor bijna 56 miljoen kilo (bijna 20% van de export), de VS en Zweden namen ieder circa 18 miljoen kilo af. De dozen die de grens over gaan zijn voor bijna 42% gevuld met alleen rode paprika (in totaal bijna 125 miljoen kilo. De mixpartijen (ofwel de stoplichten met drie kleuren in één verpakking) waren goed voor een exporthoeveelheid van bijna 90 miljoen kilo (ruim 30% van het totaal). Daarna volgende de kleuren groen (23 miljoen kilo) en oranje (ruim 13 miljoen kilo).

Meer informatie
– De sectorstatistiek en resultaten van de Groente- en Fruitmonitor staan op www.tuinbouw.nl
– Informatie over paprika en recepten zijn te vinden op www.colourfultaste.nl
– Op de website www.veggipedia.nl staat informatie over voedingswaarde en bewaar-, koop- en bereidingstips van groenten en fruit
– Meepraten over groenten en fruit en het uitwisselen van ervaringen en recepten kan op www.2×2.nl van GroentenFruit Bureau.

1 gedachte over “Paprika is het liefste rood”

Plaats een reactie