Pandemrix: Onderzoek naar mogelijk verband tussen Pandemrix en narcolepsie

Het College ter Beoordeleing van Geneesmiddelen (CBG) heeft veel vragen ontvangen naar aanleiding van berichtgeving in de media over een mogelijk verband tussen het gebruik van het pandemisch griepvaccin Pandemrix en meldingen van narcolepsie (slaapziekte).

De meeste meldingen zijn afkomstig uit de Scandinavische landen (vooral Finland en Zweden). Al deze meldingen worden nauwkeurig onderzocht, onder andere door de Europese registratieautoriteiten, waaronder ook het CBG, en het Europese centrum voor infectieziektebestrijding (ECDC).

Resultaten van deze onderzoeken worden na de zomer van 2011 verwacht. In Nederland zijn tot dusver twee gevallen gemeld waarbij mogelijk sprake is van een relatie tussen vaccinatie met Pandemrix en het optreden van narcolepsie.

Narcolepsie is een uiterst zeldzame ziekte die jaarlijks bij 1 op 100.000 mensen wordt geconstateerd. Het bekendste kenmerk van narcolepsie (slaapziekte) is een overweldigende behoefte om tijdens de dag te slapen, zelfs na voldoende nachtrust. Er wordt geadviseerd een huisarts te raadplegen als deze ongewone slaapbehoefte langer dan drie maanden aanhoudt.

In Nederland is Pandemrix in 2009 bij het bestrijden van de Mexicaanse griep gebruikt samen met een ander vaccin (Focetria). Pandemrix is in 2010 niet gebruikt voor vaccinatie tegen de seizoensgriep en zal ook in 2011 niet worden gebruikt voor de jaarlijkse vaccinatie tegen de seizoensgriep. Pandemrix is alleen geregistreerd voor gebruik tijdens een pandemie.

Plaats een reactie