Palliatieve zorg zonder beperkingen

Donderdag 12 april 2012 houdt Agora het symposium ‘Palliatieve zorg zonder beperkingen’, over palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. In workshops gaan de deelnemers aan de slag met de thema’s uit Zorgen tot de laatste dag, een uitgave van het NIVEL.

Eind november 2011 bracht het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) Zorgen tot de laatste dag uit, een boekje met verhalen en adviezen over de palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.

Het boekje is bedoeld voor zorgverleners en te gebruiken voor agogische en verpleegkundige MBO- en HBO-opleidingen, maar ook voor nascholing of in een teamoverleg. Het is geordend aan de hand van een aantal thema’s en gebaseerd op verhalen over het levenseinde van twaalf mensen met een verstandelijke beperking.

Het bestrijkt de palliatieve zorg in de volle breedte op basis van interviews met 47 familieleden, begeleiders, artsen en vrijwilligers. De wetenschappelijke verantwoording is terug te vinden in een onderzoeksrapport dat gelijktijdig is gepubliceerd.

Thema’s in gespreksgroepen
Vandaag organiseert Agora in samenwerking met het NIVEL het symposium ‘Palliatieve zorg zonder beperkingen; kennis delen en zichtbaar maken in de VGZ’ rond de thema’s die in Zorgen tot de laatste dag worden aangedragen. De thema’s worden behandeld in gespreksgroepen.

– ‘Niet-pluis’, maar wat is er precies aan de hand?
– De overgang naar een andere zorgstrategie: van activeren naar verzorgen
– Leren en samenwerken in de palliatieve fase
– Recht op informatie
– Levenseindebeslissingen: heeft de cliënt de regie?
– Zorg voor medebewoners
– Thuis sterven: de beste plek?
– Vervagende grenzen tussen familie en zorgverlener
– Communicatie met het ziekenhuis

Plaats een reactie