Pacemaker in slokdarm verhelpt brandend maagzuur

Artsen in het Academisch Medisch Centrum (AMC) hebben als eersten in Europa een pacemaker geïmplanteerd in de slokdarm van een patiënt met een ernstige vorm van brandend maagzuur (refluxziekte). De pacemaker stimuleert de kringspier tussen de maag en de slokdarm met een zwak elektrisch stroompje. Hierdoor wordt de maag afgesloten zodat geen maagzuur terug de slokdarm in kan stromen. Tot nu toe bestond de behandeling van refluxziekte uit langdurige toediening van medicijnen of een operatie aan de slokdarm.

Bij gezonde personen wordt de maag van de slokdarm gescheiden door een kringspier. Werkt die niet goed dan stroomt maagzuur de slokdarm in (reflux). Dit kan leiden tot zuurbranden en oprispingen en zelfs tot ontsteking van de slokdarm. De nieuwe pacemaker stimuleert de kringspier met een zwak stroompje. Dit voorkomt reflux zonder dat de patiënt medicijnen hoeft te slikken of een ingrijpende operatie moet ondergaan. De pacemaker wordt zo ingesteld dat het maximale effect wordt bereikt op de momenten dat de patiënt voordien klachten had. ‘Met dit systeem wordt de natuurlijke functie van het lichaam versterkt om brandend maagzuur tegen te gaan’, aldus dr. Arjan Bredenoord, maag- darm- en leverarts i.o. en een van de leiders van het onderzoek in het AMC.

Dr. Mark van Berge Henegouwen, chirurg in het AMC en gespecialiseerd in slokdarmziekten, bracht de nieuwe pacemaker in tijdens een kijkoperatie (laparoscopie). Van Berge Henegouwen verwacht er veel van, maar benadrukt dat we uiteraard ‘eerst de lange termijnresultaten moeten afwachten voor we beslissen of de pacemaker uiteindelijk de traditionele behandelingen kan vervangen.’

De nieuwe procedure is minder belastend voor de patiënt en is omkeerbaar, in tegenstelling tot de traditionele operatie. De lange termijn effecten worden bestudeerd in een vervolgstudie.

Plaats een reactie