OZG geeft zorg aan ouders met zeer onrustige baby’s

Evenals op locatie Lucas kunnen ouders met zeer onrustige baby’s nu ook terecht op locatie Delfzicht. Op de afdeling Dagbehandeling geven twee gespecialiseerd kinderverpleegkundigen advies, begeleiding en ondersteuning.

Locatie Lucas hanteert deze succesvolle methode al enkele jaren. In geen enkel ziekenhuis in de noordelijke provincies wordt tot op heden deze specifieke zorg aan ouders verleend. Verwijzing naar de gespecialiseerd kinderverpleegkundigen vindt plaats via de kinderartsen.

Ook babymassage valt onder de ontwikkelingsgerichte zorg

Elles Dijkman en Greetje Teuben noemen zich binnen de OZG gespecialiseerd kinderverpleegkundigen in de ontwikkelingsgerichte zorg. Samen met de ouders pakken zij de problemen van zeer onrustige baby’s aan. Echter wel nadat de kinderarts een lichamelijke oorzaak voor de problemen heeft uitgesloten. Zo kan bijvoorbeeld het ontbreken van rust en regelmaat een oorzaak zijn van het overmatig huilen van een baby. Meestal heeft het langdurig en aanhoudend huilen van een kind voor ouders veel impact. Als er te laat wordt ingegrepen of het probleem niet erkend wordt, kan dat nadelige gevolgen hebben. In een dergelijke fase kunnen ouders professionele hulp en steun vaak goed gebruiken.

Kenmerken

Het zal je maar gebeuren. Je baby huilt zes weken na de bevalling nog steeds. Het huilen gaat door merg en been en is om gek van te worden. Het hele gezin raakt ontregeld en de twijfel en de spanning nemen toe. Ouders voelen zich vaak alleen gelaten of ze worden van het kastje naar de muur gestuurd. Ook denken ze al snel dat er iets met hun baby aan de hand is, terwijl dat niet zo hoeft te zijn. Zij kunnen nauwelijks genieten van hun kind omdat angst en zorgen overheersen.

Baby’s die veel huilen zijn over het algemeen erg actief, onrustig, overbeweeglijk, schrikachtig en snel geprikkeld. Een prikkelbare baby raakt sneller vermoeid waardoor hij slechter slaapt, meer huilt en nog vermoeider raakt. De door deskundigen meest gehanteerde definitie voor een huilbaby is de zogeheten regel van drie: ‘het kind huilt meer dan drie uur per dag voor meer dan drie dagen per week voor meer dan drie weken’ (Barr, 1999). Maar elke ouder die het gevoel heeft dat zijn/ haar kind overmatig veel huilt wordt serieus genomen.

Babymassage

Ook babymassage valt onder de ontwikkelingsgerichte zorg en vindt op beide locaties van de OZG plaats. Babymassage kan goed helpen bij het oplossen van bepaalde problemen. Zo kan het er o.a. voor zorgen dat een kindje rustiger en dieper slaapt of dat het kindje minder geprikkeld gedrag vertoont en beter groeit. Maar babymassage kan ook darmkrampjes wegnemen en stress bij een baby verlichten.

Voorlichtingsavonden

Acht avonden per jaar geeft de OZG op beide locaties voorlichting rond het thema ‘Bevallen’ en ‘Borstvoeding en omgaan met je baby’. Ook vindt er tijdens deze bijeenkomsten voorlichting plaats over couveusebaby’s.

Op de agenda van de website www.ommelanderziekenhuis.nl staat uitgebreide info over de voorlichtingsavonden.

1 gedachte over “OZG geeft zorg aan ouders met zeer onrustige baby’s”

 1. Goeden morgen
  Ik zoek de dame voor op de foto
  G, Teuben uit scheemda
  Ik weet dat ze niet meer werkt, maar we zijn elkaar uit het oog verloren.
  Kan u mij weer in contact brengen met haar?
  Dank u wel en een fijne dag

  Beantwoorden

Plaats een reactie