Ozempic als middel om gewicht te verliezen

Semaglutide wordt in Nederland verkocht onder de merknaam Ozempic. Het is alleen verkrijgbaar wanneer een arts het voorschrijft. Patiënten met diabetes mellitus type 2 komen ervoor in aanmerking. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat Ozempic effectief is voor het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Daarnaast is gebleken dat een groot aantal gebruikers van het medicijn gewicht verliest. Om die reden werd geopperd dat het middel wellicht ook interessant is voor mensen die niet lijden aan diabetes mellitus type 2. Het blijkt echter dat er betere methodes zijn om af te vallen.

Zo helpt Ozempic om diabetes type 2 te bestrijden

Diabetes mellitus type 2 ontstaat tijdens het leven. In tegenstelling tot type 1. Dat is namelijk een aangeboren ziekte waarbij patiënten nauwelijks tot geen insuline aanmaken. Bij type 2 is er sprake van een bepaalde mate van ongevoeligheid voor insuline. Die ontstaat doordat de bloedsuikerspiegel vrijwel voortdurend te hoog is. Het lichaam maakt insuline aan om deze spiegel naar beneden te brengen. Maar door continue blootstelling aan dit hormoon raken de receptoren hier ongevoeliger voor. Direct insuline in de bloedbaan injecteren is de meest gebruikte behandelmethode. Ozempic heeft een iets indirectere werking. Het is namelijk een kunstmatige versie van het GLP-1 hormoon. Dat wordt aangemaakt in het spijsverteringssysteem en stimuleert de aanmaak van insuline.

Waarom Ozempic helpt om gewicht kwijt te raken

Ozempic heeft nog een tweede werking. Het onderdrukt namelijk het hongergevoel. Daarom zijn er aanwijzingen dat het effectief is om gewicht kwijt te raken, zelfs wanneer je geen diabetes mellitus type 2 hebt. Daarnaast heeft het middel bijwerkingen. Die omvatten onder andere misselijkheid en buikpijn. Om die reden gaan gebruikers van het medicijn automatisch minder eten. Uiteindelijk is dat geen wenselijke manier om gewicht kwijt te raken en is het zeker niet gezond.

Ozempic is ongeschikt als middel om af te vallen

De redenen waarom afvallen met Ozempic geen goed idee is zijn divers. We hebben het nog niet eens gehad over de prijs. Het gebruik van Ozempic kost namelijk per patiënt ongeveer €1200,- per jaar. Verder worden gebruikers vaak gestimuleerd door een arts, en in sommige gevallen een diëtist, om gezonder te gaan eten en meer te bewegen. Dat verklaart voor een deel het gewichtsverlies. Zonder diabetes type 2 is het momenteel sowieso onmogelijk om Ozempic in handen te krijgen. Kies om al deze redenen voor een verantwoord dieet in plaats van met ozempic afvallen.

3 gedachten over “Ozempic als middel om gewicht te verliezen”

 1. Krijg dit voor geschreven door arts en diabetes deskundige .
  Maar weet niets v dit medicijn . Beetje gelezen ,
  Maar weet niet wat ik hier mee moet , heb diabetes type 2
  Kan iemand mij helpen nico

  Beantwoorden
 2. Gebruik sinds een week dit product en ben al 3 kilo kwijt .
  Ben wel hele dag misselijk niet kunnen eten ……ja denk toch niet dat ik ermee door ga gaan.

  Beantwoorden

Plaats een reactie