Overwaarde opnemen voor woningaanpassing lukt niet

Eén op de vier (23%) onderzochte senioren die overwaarde op de woning vrij wil maken én op dit moment de woning wil aanpassen, loopt tegen financieringsproblemen aan. Dat blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie ANBO onder ruim 8.000 senioren.

Liane den Haan, ANBO-directeur: “Om langer thuis te kunnen blijven wonen willen veel senioren met een eigen huis woningaanpassingen doorvoeren. Maar vaak zit de financiële ruimte voor aanpassingen ‘in de stenen’. Er zijn onvoldoende mogelijkheden om overwaarde op het huis om te zetten in financiering. Dat vindt ANBO een gemiste kans.”

Overwaarde omzetten in krediet
Maar liefst acht op de tien (83%) van de onderzochte senior woningbezitters met een hypotheek hebben overwaarde op hun huis. Men heeft het huis in gunstige tijden kunnen kopen en bij verkoop zou het meer opleveren dan het heeft gekost. Drie op de tien (29%) deelnemers met overwaarde op hun woning zou deze graag vrijmaken.

Den Haan: “Dat dit meestal niet lukt heeft te maken met de inkomenstoets. Banken kijken naar het inkomen en als dat te laag is houdt het op, zelfs als er een paar ton overwaarde is. De belangrijkste reden van deelnemers om deze overwaarde in krediet om te zetten is het bekostigen van woningaanpassingen (68%). Maar ook een aanvulling op het pensioen (35%) en het financieren van zorgbehoeften (33%) worden genoemd.”

Waarom woningaanpassingen
Den Haan maakt zich zorgen: “Senioren willen graag langer thuis blijven wonen en ook het regeringsbeleid is daar op gericht. Maar net als het CBS zien wij dat mensen daardoor steeds vaker met beperkingen thuis blijven wonen. Dan zijn er maar twee opties: verhuizen of de woning aanpassen.” In beide gevallen blijkt uit onderzoek van ANBO dat er hindernissen zijn. Naar een geschiktere woning verhuizen gaat niet zo makkelijk en gemeenten zouden een actievere rol moeten spelen in het helpen bij woningaanpassingen.

Den Haan: “In dit nieuwe onderzoek zien we dat senioren die dan graag zélf hun overwaarde in willen zetten voor aanpassingen óók niet verder komen. Niet voor niets heeft ANBO een Hulpfonds woningaanpassingen opgericht om te helpen. Daarnaast zijn wij in gesprek met het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) en willen we met banken ook de discussie aangaan over financieringsproducten om overwaarde vrij te maken.”

Plaats een reactie