Overval App gaat de strijd aan tegen overvallers

0
1036

Burgemeester Onno Hoes van Maastricht heeeft woensdag 9 oktober 2013 het startsein gegeven van een proef met de Overval App. De gemeenten Heerlen, Kerkrade, Maastricht, Sittard-Geleen, Roermond, Venray en Weert gaan met de App de strijd aan tegen overvallers.

Hoe werkt het?
De Overval App geeft ondernemers die zijn overvallen de kans om met behulp van hun smartphone direct een melding te maken. De applicatie is zo ontwikkeld dat een slachtoffer in staat is om met zijn mobiele telefoon gemakkelijk en snel een kloppend signalement te verspreiden, ook na de traumatische impact van de overval.

Iedereen die in bezit is van de app ontvangt vervolgens de melding en het signalement en kan daarmee uitkijken naar de dader(s). De kans is nu groter dat de daders gesnapt worden en iemand de politie belt. Zo haalt het signalement de daders in!

Voor ondernemers én burgers
Binnen enkele weken ontvangen alle geselecteerde ondernemers binnen de deelnemende gemeenten een unieke activatiecode per post. Ze kunnen dan de Overval App gratis downloaden en verspreiden onder het personeel.

Ook “burgers” kunnen helpen. Zij kunnen de app downloaden en zich als ontvanger voor één of meerdere steden aanmelden. Hoe meer mensen zich aanmelden, hoe meer mensen elke melding van een overval ontvangen. Zo kan iedereen helpen om de daders snel op te pakken.

Een unieke samenwerking
Deze vorm van samenwerking tussen ondernemers, personeel en burgers , is uniek en doeltreffend. Nog nooit eerder werd een systeem bedacht dat zo snel en effectief werkt als de Overval App. Daarom besloten de deelnemende gemeenten de licentie aan te schaffen voor een proefperiode van drie jaar. Het project wordt verder mogelijk gemaakt door het Ministerie van Veiligheid & Justitie en de organisatie Together Safe.

De applicatie werd bedacht door Rob Mollien, een prijswinnaar van de ‘Stop de Overvaller Prijs’ die in 2012 werd uitgeschreven door het ministerie van Veiligheid en Justitie. Mollien: “nooit eerder was er een systeem dat zo snel en gedetailleerd een signalement kon versturen direct ná een overval. Onze slogan is: het signalement haalt de daders in”.

 

Vorig artikel400.000 Nederlanders lijden aan seizoensgebonden depressie
Volgend artikelQuinoa chocolademelk valt in de prijzen
Maastricht is een stad in het zuiden van de Nederlandse provinie Limburg. Zij is de hoofdstad van deze provincie en telt 119.623 inwoners (1 april 2011, bron: CBS), die Maastrichtenare] worden genoemd. Maastricht is gelegen aan weerszijden van de rivier de Maas. De stad heeft een lange geschiedenis, die teruggaat tot in de Keltische tijd, voor het begin van de huidige jaartelling. De geschiedenis weerspiegelt zich in het historische stadscentrum met verschillende Romaanse en andere stijlkerken en de vele pleinen. Het bekendste plein is het Vrijthof, gelegen nabij de Servaaskerk, die vernoemd is naar de heilige Servatius, de beschermheilige van het vanouds katholieke Maastricht. Tegenwoordig heeft Maastricht vooral het imago van een bourgondische stad, waar het goed winkelen en recreëren is. Er komen dan ook veel toeristen. Dankzij de aanwezigheid van een universiteit en een hogeschool is het ook een studentenstad.