Overstappen van zorgverzekering? Hier moet je op letten

Het nieuwe zorgseizoen staat voor de deur: je kunt weer overstappen naar een andere zorgverzekeraar of van zorgpolis wisselen. Wil je weten welke basisverzekering in 2021 het beste bij je past? Van naturapolis tot budgetpolis: we leggen je alle mogelijkheden voor én helpen je op weg met vier tips.

1. Ken je polis

Dit jaar zijn de onderlinge verschillen groot – zowel in de premies als in de dekking van zorgverzekeringen. Een passende basisverzekering sluit goed aan bij je zorgwensen en dekt (het grootste deel) van je zorgkosten. Daarom is het verstandig om elk jaar je huidige zorgverzekering onder de loep te nemen en te onderzoeken of overstappen handig is.

Vergelijk niet alleen de premies maar ook de dekking. Voor een restitutiepolis betaal je bijvoorbeeld de hoogste premie, maar in ruil daarvoor krijg je de meeste vrijheid: je kunt kosteloos terecht bij alle zorgverleners en ziekenhuizen, zolang deze aan de voorwaarden van je verzekeraar voldoen. Bij een budgetpolis daarentegen, betaal je een scherpe premie en kun je alleen kosteloos terecht bij gecontracteerde zorgverleners. Een naturapolis zit hiertussen in: je hebt nog steeds te maken met gecontracteerde zorgverleners maar het aanbod is ruimer.

2. Kijk kritisch naar veranderingen

Heeft je zorgverzekeraar het zorgpakket of de premie aangepast? Bekijk dan wat er precies verandert en wat dit voor jou betekent. Als een groot deel van je zorg niet (meer) gedekt wordt, loont het misschien om over te stappen naar een andere zorgpolis of zorgverzekeraar die deze kosten wél vergoed. Is je pakket hetzelfde gebleven en sluit het nog prima aan op je wensen? Dan is vergelijken misschien niet nodig.

3. Hou rekening met contracten

Elk jaar sluiten zorgverzekeraars nieuwe contracten af met zorgverleners. Dit betekent dat het aanbod aan gecontracteerde zorgverleners per jaar kan verschillen. En dat is handig om te weten – want als je een natura- of budgetpolis hebt, wordt alleen gecontracteerde zorg gedekt. Zorg daarom dat je niet voor verrassingen komt te staan in 2021. Bekijk of je ook komend jaar nog kosteloos naar dezelfde zorgverlener in de buurt kunt. Denk aan je apotheek, fysiotherapeut of ziekenhuis.

Heeft je zorgverzekeraar geen nieuw contract afgesloten met de zorgverlener? Zoek dan een zorgverzekeraar bij wie je deze zorg wél vergoed krijgt.

4. Stap op tijd over

Als je uiterlijk 31 december 2020 overstapt wordt je oude zorgverzekering automatisch opgezegd door je nieuwe zorgverzekeraar. Je hoeft in dat geval verder niks te regelen. Heb je extra bedenktijd nodig? Zeg dan uiterlijk 31 december 2020 zelf je zorgverzekering op. In dat geval kun je nog tot en met 31 januari 2021 een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Deze zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht in, per 1 januari 2021.

Let wel: een zorgverzekering is verplicht, dus sluit op tijd je nieuwe basisverzekering af.

Plaats een reactie