Overmatige hygiëne slecht voor de huid

Het wetenschappelijke tijdschrift ‘Science’ heeft vorige maand een belangrijk artikel gepubliceerd over commensalen: bacteriën die leven op de huid. In het artikel werd onder meer aandacht besteed aan de afweer van de huid en de invloed daarop van zeep en andere desinfectanten. Overmatige hygiëne kan namelijk negatieve gevolgen hebben voor de afweer van de huid, ook die van de voet.

Als gevolg daarvan komen ook in de voetzorg steeds vaker huidproblemen voor. Dit is een van de actuele onderwerpen tijdens het Voetcongres, dat zaterdag 22 september 2012 plaatsvindt in Utrecht. De presentatie over dit onderwerp zal worden gegeven door professor Hilde Beele, als dermatoloog verbonden aan de Universiteit van Gent.

De presentatie van professor Hilde Beele maakt onderdeel uit van het actuele en informatieve congresprogramma. Andere sprekers zijn onder anderen: dr. Freddy Hamerlinck over de gepigmenteerde huid, drs. David Kopsky over het nagelbeeld als leidraad voor ziekten en bewegingswetenschapper Babette van der Zwaard MSc, over bewegingsinteracties tussen voet en onderste extremiteit. De presentatie van de dag is in handen van Catherine Keyl.

Het Voetcongres wordt dit jaar voor de zesde keer georganiseerd door Mischa Nagel, directeur van Supplement: “In zes jaar tijd is het Voetcongres uitgegroeid tot het meest succesvolle congres voor voetzorgverleners in Nederland met ruim 600 deelnemers. Dit succes is vooral te danken aan het inspirerende programma dat steeds opnieuw actuele informatie biedt.”

Supplement is naast organisator van het Voetcongres, ook uitgever van De Medische Voet, vakblad voor integrale voetzorg. Daarnaast ontwikkelt en verzorgt Supplement opleidingen ten behoeve van bijscholing van paramedische voetzorgverleners.

Meer informatie
www.voetcongres.nl

Plaats een reactie