Overleving borstkanker mogelijk beïnvloed door leefstijl

Bepaalde keuzes in leefstijl kunnen de kans op het overleven van borstkanker vergroten. Dat blijkt uit de grootste analyse van kankeronderzoek wereldwijd.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds publiceert donderdag 17 oktober 2014 de bevindingen in een nieuw onderzoeksrapport. Gezonde voeding, lichaamsbeweging en een gezond gewicht zijn niet alleen belangrijk voor de preventie van borstkanker, maar ook voor het overleven van de ziekte.

Uit het rapport blijkt dat bepaalde leefstijlfactoren mogelijk de overlevingskansen bij borstkanker kunnen verbeteren:

  • het hebben van een gezond gewicht
  • meer bewegen
  • het eten van voeding met vezels
  • het eten van sojaproducten
  • een lagere inname van vet (met name verzadigd vet)

Voor het nieuwe rapport zijn gegevens uit wereldwijd wetenschappelijk onderzoek naar voeding, gewicht, lichaamsbeweging en vrouwen met borstkanker verzameld en geanalyseerd. Vervolgens heeft een onafhankelijk panel van wetenschappers het bewijs geëvalueerd. In totaal zijn er 85 studies meegenomen in de analyse, met gegevens van in totaal 164.416 vrouwen die de diagnose borstkanker hebben gehad.

Experts benadrukken dat er meer onderzoek nodig is om de mogelijke verbanden tussen leefstijl en de overleving van borstkanker beter te kunnen begrijpen. Andere factoren kunnen namelijk ook invloed hebben op de waargenomen verbanden, zoals de soort tumor of behandeling.

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen in Nederland. Volgens cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie krijgen jaarlijks meer dan 14.000 vrouwen de diagnose borstkanker. Het overlevingspercentage 5 jaar na diagnose is ongeveer 85 procent. Er zijn in Nederland ongeveer 60.000 vrouwen in leven bij wie borstkanker werd vastgesteld in de afgelopen 5 jaar.

Er is meer onderzoek nodig naar het verband tussen leefstijl en de overleving van borstkanker voordat specifieke leefstijladviezen geformuleerd kunnen worden voor vrouwen met borstkanker. Het huidig advies van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is om na de behandeling, voor zover mogelijk en in overleg met de medische specialist(en), de aanbevelingen ter preventie van kanker op te volgen. In hoofdlijnen betekent dit gezond eten, meer bewegen en een gezond gewicht behouden. Meer informatie over de aanbevelingen is te vinden op www.wcrf.nl.

Het nieuwe rapport is onderdeel van het Continuous Update Project (CUP), een langlopend onderzoeksproject waarmee de kennis over de preventie en de overleving van kanker continu wordt uitgebreid en actueel wordt gehouden.

Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “Het toenemend bewijs dat we de kans op overleving van borstkanker kunnen verbeteren door middel van keuzes in voeding en leefstijl is hoopgevend. Na diagnose hebben veel vrouwen de vraag wat ze zelf kunnen doen om de strijd tegen kanker aan te gaan. Door al het beschikbare wetenschappelijk bewijs wereldwijd zorgvuldig en kritisch te analyseren willen wij hen voorzien van wetenschappelijk onderbouwd en betrouwbaar advies.”

Rapport
World Cancer Research Fund International. Continuous Update Project Report: Diet, Nutrition, Physical Activity, and Breast Cancer Survivors. 2014.

Plaats een reactie