Overheid had uit moeten leggen waarom rookvrije horeca werd ingevoerd

De Nederlandse overheid heeft in 2008 niet uitgelegd waarom het rookverbod werd ingevoerd. Dit heeft er mede voor gezorgd dat het verbod vaker werd overtreden. Dit blijkt uit een artikel dat onlangs is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Social Science & Medicine.

Het artikel baseert zich op resultaten van het International Tobacco Control Policy Evaluation Project (ITC Project). Hieruit blijkt dat ongeveer een jaar na de invoering van het rookverbod in de horeca 3% van de rokers in Ierland en Frankrijk, 34% van de rokers in Nederland en 44% van de rokers in Duitsland wel eens binnen in cafés rookte. Rookverboden worden ingevoerd om mensen te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van tabaksrook voor hun gezondheid. In landen als Ierland en Frankrijk is dit duidelijk gecommuniceerd in campagnes toen de maatregel werd ingevoerd.

Aanbevelingen Wereldgezondheidsorganisatie
In 2007 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie vier aanbevelingen gepubliceerd over hoe een rookverbod ingevoerd zou moeten worden:

1) geen rookruimtes,
2) geen uitzonderingen,
3) strikte naleving, en
4) leg in een campagne uit waarom het rookverbod wordt ingevoerd.

In Nederland zijn al deze aanbevelingen niet overgenomen. Hierdoor worden bezoekers en werknemers in de horeca op dit moment niet goed beschermd tegen de schadelijke gevolgen van meeroken.

In Ierland en Frankrijk is de regelgeving over roken in de horeca strenger. Ook zijn daar meer rokers voorstander van de maatregelen en begrijpen ze waarom het rookverbod is ingevoerd. Dit draagt bij aan het goed naleven van de maatregel. Gera Nagelhout, promovendus op het ITC Project: “Een duidelijke campagne waarin uitgelegd werd dat meeroken schadelijk is en de horeca daarom rookvrij werd, had een heleboel problemen kunnen voorkomen. In plaats daarvan ging de Postbus 51-spot over een man die verkleed als sigaret de horeca werd uitgetrapt.”

Over het onderzoek
Het ITC Project is een internationaal vergelijkende studie waarin de effecten van tabaksmaatregelen op rokers worden onderzocht in twintig landen. Hiertoe wordt in elk land een groep van ongeveer 2.000 rokers door de tijd heen gevolgd door middel van jaarlijkse vragenlijsten. In Nederland wordt het onderzoek in opdracht van en in samenwerking met STIVORO uitgevoerd door drs. Gera Nagelhout van de Universiteit Maastricht (CAPHRI), onder leiding van prof. dr. Marc Willemsen en prof. dr. Hein de Vries. Het veldwerk wordt uitgevoerd door TNS NIPO. Er wordt samengewerkt met de Universiteit van Amsterdam (ASCoR), het Leids Universitair Medisch Centrum en de Universiteit van Waterloo in Canada. Vanuit de Universiteit van Waterloo wordt het ITC Project gecoördineerd. Het onderzoek wordt gefinancierd door ZonMW.

1 gedachte over “Overheid had uit moeten leggen waarom rookvrije horeca werd ingevoerd”

  1. Buiten het feit dat rookverboden knullig worden uitgelegd, rokers onvriendelijk zijn ,stigmatiseren en haatzaaien tussen niet rokers en nietrokers , is het verstandig om rokers een plaats te geven in de maatschappij en te accepteren dat er mensen zijn die roken.
    Het rookverbod willen opleggen in alle maatschappelijke gelederen van de samenleving zal alleen maar een verdere intolerantie naar elkaar met zich meebrengen zonder het gewenste resultaat. Oplossing is ophouden met deze vergaande betutteling en een plaats in de samenleving, dus ook een kroeg waar gerookt mag worden. Een ieder weet zolangzamerhand wel dat roken gevolgen kan hebben voor de gezondheid.

    ton wurtz

    Beantwoorden

Plaats een reactie