Overgrote deel chocoladeletters met duurzame, UTZ CERTIFIED cacao

0
651

Bijna alle in Nederland verkochte chocoladeletters zijn dit jaar geheel of gedeeltelijk gemaakt van duurzame, gecertificeerde cacao. Het aantal fabrikanten en winkels dat letters verkoopt die vervaardigd zijn met UTZ gecertificeerde cacao is aanzienlijk. Daarmee kan het duurzaamheidsprogramma een verschil maken voor heel veel boerengemeenschappen. Grote winkelbedrijven als Hema, Albert Heijn en Jamin gebruiken UTZ gecertificeerde cacao voor hun chocolade letters, wat een stap verder op weg naar verduurzaming van de cacaomarkt betekent.

De meerderheid van de winkelketens hebben hun verantwoordelijkheid genomen en laten zien dat het op grote schaal duurzaam inkopen van cacao voor hun merken mogelijk is. UTZ CERTIFIED is daarvoor een logische partner omdat zij streeft naar het in snel tempo opschalen van duurzaam gecertificeerde cacao. Op deze manier kan de levensstandaard van heel veel boeren en hun families versneld verbeteren. Wanneer iedereen in de keten meewerkt, kan een blijvende verbetering worden bereikt dat voordeel oplevert voor alle partijen, van boer tot consument. Zo kunnen consumenten van hun vertrouwde merken blijven genieten en tegelijk bijdragen aan duurzaamheid.

Ook Oxfam Novib is enthousiast over de positieve resultaten: “Fantastisch dat dit jaar bijna alle chocoladeletters van duurzame cacao gemaakt zijn met een keurmerk zoals UTZ CERTIFIED of Fairtrade. Cacaoboeren en boerinnen kunnen hierdoor een zelfstandig bestaan opbouwen. De volgende stap is om ook alle reguliere chocolade producten te verduurzamen,” aldus Frank Mechielsen, Oxfam Novib.

Chocoladeletters en chocolade Sint producten met UTZ CERTIFIED cacao zijn onder andere verkrijgbaar bij:

– Albert Heijn
– Banketbakkerijen
– C1000
– de Tuinen
– Hema
– Jamin
– Jumbo
– Kruidvat
– Lidl
– Makro
– Plus
– Sligro
– Trekpleister
– V&D La Place

Geheel nieuw dit jaar zijn de chocoladeletters in Hindi van de organisatie Vrindavan. De letters in Hindi, traditioneel de Devenagri taal genoemd, zijn op verschillende verkooppunten in Nederland verkrijgbaar.

Vorig artikelDrinkwaterinstallatie verkleint risico antibioticumresistentie in veehouderij
Volgend artikelNieuwe aanpak onderzoek naar prostaat- en blaaskanker
UTZ CERTIFIED Good Inside is een marktgeoriënteerd duurzaamheidsprogramma en is een van de grootste certificeerders van duurzaam geproduceerde koffie. Daarnaast heeft UTZ CERTIFIED duurzaamheidsprogramma's ontwikkeld voor cacao en thee. Tevens levert UTZ CERTIFIED het traceerbaarheidssysteem voor duurzame palmolie. UTZ CERTIFIED stimuleert boeren bij het doorvoeren van sociale, economische en milieutechnische verbeteringen. Voorbeelden hiervan zijn een duurzamer gebruik van de grond, het weren van milieuonvriendelijke bestrijdingsmiddelen en het naleven van arbeidswetgeving. Zo groeien de boeren uit tot professionele en verantwoorde ondernemers en ontstaan duurzame en agrarische productieketens. De industrie neemt op haar beurt verantwoordelijkheid door het inkopen van producten die duurzaam zijn verbouwd. Consumenten kunnen blijven genieten van hun favoriete merken met de zekerheid dat die voldoen aan hun eisen ten aanzien van zorg voor mens en milieu.