Overgewicht? Meer eiwit graag!

1
1142

Volgens de officiële richtlijnen is 10 tot 15% eiwit in onze voeding voldoende. Nieuw onderzoek laat echter zien dat onze eiwitbehoefte mogelijk veel hoger ligt. Door een voeding die voldoende eiwitten bevat, kunnen mensen eten tot ze een verzadigd gevoel hebben en tóch afvallen. Dit meldt het tijdschrift ORTHO in het juninummer.

Een probleem van mensen die willen afvallen, is dat ze tijdens het lijnen te weinig eiwit binnenkrijgen. Dit geldt bijvoorbeeld voor lijnende vrouwen van middelbare leeftijd. Bij een onderzoek met 31 postmenopausale vrouwen is nu gebleken dat een voeding met extra eiwitten hun spierweefsel op peil houdt en ze bovendien meer gewicht en vetweefsel verliezen. De deelnemers volgden het dieet zes maanden. Het eiwitrijke dieet bevatte 25% eiwit en het placebodieet 12,5% eiwit.

Mensen met ernstig overgewicht zijn te vergelijken met kinderen met kwashiorkor, een eiwitgebreksziekte. Zo komen oedeem en vervette levers bij beide groepen voor. Dit roept de volgende vraag op: zijn mensen met obesitas in feite zwaar ondervoed voor wat betreft hun eiwitten?

Voedingsgoeroe Gary Taubes stelt dat de ontregeling van de eetlust, die optreedt bij mensen met overgewicht, opgevat zou kunnen worden als een reactie op een te lage inname van eiwitten. Volgens hem hebben mensen de neiging door te eten tot ze voldoende eiwitten binnen hebben. In een westerse voeding, die relatief te rijk is aan vetten en koolhydraten, leidt dit onherroepelijk tot overgewicht.