Overgewicht drastisch aangepakt

Overgewicht is een toenemend probleem bij jongeren, de oplossingen worden ook steeds drastischer, maar is dit ook wel effectief?

Het belang van gezonde (op)voeding
Uit onderzoek blijkt dat meer dan 15% van de jongeren kampt met overgewicht, hierbij ligt het zwaartepunt bij jongeren uit lage inkomensklasse. Dit probleem is deels te wijten aan de manier waarop kinderen worden opgevoed met voedsel. Een duidelijk inzicht in wat gezonde voeding is, maakt een kind veel bewuster van wat het eet en een dagelijkse aanbieding van gezonde voeding creëert voor hen ook het juiste voedingspatroon.

De verleiding slaat toe
Maar zelfs met een gezonde opvoeding in het achterhoofd kan een kind toch in verleiding worden gebracht door al het lekkers dat een school aanbiedt, van de frietjes bij de maaltijd tot de snacks in de automaat. Scoolcompany heeft dit probleem proberen te vatten en biedt een oplossing met de hedensdaagse technologie. Het is een soort van app waar de ouders kunnen ingeven welke voeding ze hun kind die dag aanbieden en ook kunnen controleren of het effectief wordt genuttigd door het kind in kwestie. Op deze manier hebben de ouders op een afstand toch nog een vinger in de pap.

Maar verschuiven we zo het probleem eigenlijk niet? Je kan je kinderen niet de hele tijd onder je vleugels houden, op een dag zullen ze op eigen benen staan en zelf moeten beslissen wat er op hun bord komt. Hoewel uitstellen niet al te slecht kan zijn, aangezien het lichaam en de geest dan meer tijd krijgen om te wennen aan het voedsel dat de ouders als gezond beschouwen.

Aan de andere kant is deze manier van controleren misschien een beetje te drastisch en moeten we ook inzien dat we zelfs met deze technologie niet alles kunnen bepalen en nachecken. Ze zouden nog altijd vrienden kunnen vragen dit voor hen te kopen of op de weg een supermarkt binnengaan.

Een goede bewustmaking is zeker nodig en dagelijks de kans krijgen om groeten en fruit te eten. Maar een gezond leven omvat meer dan alleen de voeding, laat je kinderen ook genoeg kennis maken met sport. In de leeftijdcategorie van 2 tot 25, hebben de jongeren ook veel energie en is het zonde om dit niet te gebruiken om overgewicht tegen te gaan.

Het moeten niet allemaal topsporters zijn maar alle beetjes helpen. Ze dagelijks met een sportieve fiets naar school laten gaan kan al voor wonderen zorgen.

Plaats een reactie