Over vrouwenziekten en mannenmedicijnen

Mannen gaan doorgaans veel later naar de dokter met een kwaal dan vrouwen. Ze lopen langer door met een aandoening, waardoor die vaak al in een ver(der) stadium is. Het is een van de vele voorbeelden dat genderverschillen (de socio-culturele aspecten van het man / vrouwzijn, zoals cultuur en opvoeding) van invloed zijn op de gezondheid.

Sinds kort is er een website, www.genderedinnovations.eu, die de invloed op de gezondheid van de sekse- en genderverschillen tussen man en vrouw uit de doeken doet. Een aantal case studies maken die verschillen duidelijk. De site is het werk van dr. Ineke Klinge, biomedisch wetenschapper verbonden aan het onderzoeksinstituut CAPHRI van het Maastricht UMC+, en Londa Schiebinger van Stanford University (VS). Klinge en Schiebinger, die al geruime tijd samenwerken op het gebied van genderonderzoek, hebben de site gebouwd in opdracht van de Europese Commissie.

Via de site hopen ze te bewerkstelligen dat met name biomedisch wetenschappers meer rekening gaan houden met gender-effecten. Dr. Ineke Klinge: “Osteoporose is een mooi voorbeeld. De focus bij het onderzoek hiernaar ligt heel erg op de vrouw, in verband met de gevolgen van de menopauze. Maar mannen op gevorderde leeftijd krijgen óók te maken met botontkalking. Daar is pas eind jaren ’90 het eerste onderzoek naar gedaan.”

En zo zijn er meer voorbeelden van dit soort “verwaarlozing”, omdat de verschillen tussen mannen en vrouwen niet of niet voldoende worden onderkend. Geneesmiddelenonderzoek is nog steeds voornamelijk geënt op jonge, blanke mannen. Dat de geneesmiddelen vervolgens bij vrouwen, ouderen en niet-blanke personen niet of anders blijken te werken, zou eigenlijk geen verrassing mogen zijn. Bij het farmacologisch onderzoek worden verschillen tussen mannen en vrouwen, maar ook verschillen in leeftijd en etniciteit, niet of nauwelijks verdisconteerd.

De site geeft de onderzoeker praktische methoden voor de analyse van sekse, gender en andere diversiteit (bijvoorbeeld etnische afkomst). De case studies, afkomstig uit fundamenteel, klinisch en toegepast onderzoek, laten zien hoe die analyse kan leiden tot innovatieve kennis. De website is bedoeld voor biomedisch wetenschappers en andere gezondheidsonderzoekers. De website biedt definities van de belangrijkste termen op het gebied van sekse, gender en diversiteit, evenals checklists voor verschillende typen van onderzoek en overzichten van de belangrijkste beleidsmaatregelen op dit gebied in de Verenigde Staten en Europa.

Plaats een reactie