Over het creëren van ons eigen 2012

Laat ik allereerst alle lezers van dit blog een heel mooi en sportief 2012 wensen. Kan nog net. Want het is immers al weer 3 januari. En voordat je het weet hebben we de Olympische Spelen en de Paralympische Spelen komende zomer in London, al weer achter de rug. Want dit weekeinde hoorde ik tijdens het jaaroverzicht van de Duitse televisie een mooie waarheid: ‘History was in a hurry in 2011.’ En zo was en is het maar net. Tijd vliegt.

Deze maand staat het eerste grote multisportevenement al op de kalender: in Innsbruck worden medio januari de eerste Jeugd Olympische Winterspelen gehouden. Ook Nederland is met een aantal talentvolle sporters vertegenwoordigd.

En over ruim zes maanden dus de hoogmis van de mondiale sport. De Olympische Spelen 2012, waarbij wij ons hebben voorgenomen op z’n minst net zo goed te presteren als vier jaar geleden in Beijing, toen Nederland met zestien medailles op de twaalfde plek terechtkwam. Waarmee dan een mooie en stevige basis wordt gelegd onder de toptienambitie die door de Nederlandse georganiseerde sport wordt nagestreefd. En laten we vooral ambitieus blijven, het kan ook echt beter dan in Beijing.

Tijdens de voorbije feestdagen kwam in de kranten, weekbladen en boeken, die ik las trouwens meer mooie toepasselijke citaten tegen. Deze bijvoorbeeld (uit Steve Jobs – de biografie): ‘The best way to predict the future is to create it.’

En zo is het ook maar net. Natuurlijk is het heel moeilijk om exact te voorspellen hoe de prestaties straks zullen uitpakken. Maar zeker is dat alle atleten, coaches, begeleiders, high performance managers en chef de mission er alles aan doen om van London 2012 hele succesvolle Spelen te maken. Van (soms zeer) dichtbij volg ik al die inspanningen met respect, interesse en veel vertrouwen. En zie ik dus met eigen ogen hoe alle gepassioneerde sporters bezig zijn om hun eigen toekomst te creëren.

Wat zou het een mooi cadeau zijn als de Nederlandse Olympische en Paralympische ploeg de prestaties van Bejing overtreffen. Een mooi cadeau omdat het Nederlands Olympisch Comité dit jaar precies HONDERD jaar bestaat. Op 11 september 1912 werd in Grand Hotel Krasnapolsky in Amsterdam de oprichtingsvergadering gehouden van het NOC, en dus zoals we dat nu kennen, van NOC*NSF.

De Nederlandse samenleving gaat, behalve van de Olympische Spelen, veel merken van het historische feit dat 100 jaar geleden het NOC werd opgericht. De Nationale Sportweek in april staat vrijwel geheel in het teken van het jubileum. Vlak voor de Spelen wordt bij de publieke omroep een televisieserie uitgezonden over onze voorbereidingen op deze Spelen in de vorm van een docu-soap en op 3 november organiseert NOC*NSF een brede sportmanifestatie op Nationaal Sportcentrum Papendal, waarbij het ‘recht op sport’ centraal komt te staan. Daarover in de komende periode veel meer. O ja, en vanwege het bijzondere jubileum ‘ontvangen’ wij graag verjaardagscadeaus in de vorm van steun aan het Jeugdsportfonds (JSF), omdat we vinden dat alle kinderen moeten kunnen sporten.

Ondanks de fragiele (financieel) economische omstandigheden waarin Europa en dus ook Nederland op dit moment verkeert, heb ik er veel vertrouwen in dat 2012 een heel mooi sportjaar gaat worden.

Ik wens vanaf deze plek in ieder geval alle atleten die zich op dit moment voorbereiden op de Olympische Spelen in London alle succes en sterkte.

En om de scherpte er een beetje in te houden nog een laatste citaat: ‘Een schot op de paal is geen pech, maar onkunde!’

Een gelukkig nieuwjaar allemaal!

Gerard Dielessen
Algemeen directeur NOC*NSF

Plaats een reactie