Ouders zien nut astmamedicijn in als kind benauwd is

Ouders van kinderen met astma zien vaak meer nut en noodzaak in van medicijnen, als hun kind meer klachten heeft. Wantrouwen en zorgen van ouders over bijwerkingen maken dat bijna de helft van de kinderen meer last hebben van hun astma. Komende week organiseren het Astma Fonds en apothekersorganisatie KNMP de Longweek in de apotheek, met onder meer advies aan (ouders van) longpatiënten over hun medicijnen.

Ruim 115.000 kinderen in Nederland hebben astma. Nu blijkt dat bijna de helft van achtjarige kinderen met astma onvoldoende grip heeft op de ziekte. In een studie onder 170 Nederlandse patiëntjes die deelnamen aan het PIAMA-onderzoek, hadden 77 kinderen (45%) hun astma niet onder controle. “In een maand tijd hadden de kinderen meer klachten. Meer hoesten, piepen en benauwdheid”, vertelt onderzoeker Ellen Koster van de Universiteit Utrecht. “Ze konden daardoor niet mee doen aan activiteiten, hun longfunctie was laag, ze moesten extra medicijnen nemen of naar de dokter.”

Koster onderzocht hoe dat kwam. “De visie van ouders op longmedicijnen blijkt van belang. Kinderen hebben hun astma slechter in de hand, als hun ouders bezorgd zijn over mogelijke bijwerkingen. Daarnaast hadden kinderen van een moeder met een laag opleidingsniveau vaker een slechte astma controle. Volwassenen bepalen zelf wel hoe ze met medicijnen om gaan. Maar bij kinderen doen de ouders dat. Als het slecht gaat met het kind, zien ouders in dat medicijnen onmisbaar zijn.”

‘Onzichtbare ziekte’
Michael Rutgers, directeur van het Astma Fonds, schrikt van de uitkomsten. “Longmedicatie luistert nauw: het is een combinatie van medicijnen en inhalatie. Een fout is thuis snel gemaakt, vooral bij kinderen. Astma lijkt een onzichtbare ziekte, totdat je kind een aanval krijgt. Geloof niet pas in de medicijnen als het mis gaat. Dan ben je te laat. Wees dat voor, vertrouw op wat de dokter voorschrijft.”

Jan Smits, voorzitter van de KNMP, neemt die handschoen op. “Het is aan apotheken om ouders vertrouwd te maken met de medicijnen. De apotheek kan meer voor je longen doen dan alleen medicijnen verstrekken. Advies over het optimale gebruik hoort erbij.”

Van 9 tot en met 13 mei 2011 organiseren Astma Fonds en de KNMP de Longweek in de apotheek, met speciale aandacht voor de zorg bij longziekten en advies in de Nederlandse apotheken. Longpatiënten worden speciaal in de Longweek uitgenodigd bij de apotheek voor een controlegesprek over hun medicatie. Daarbij worden het medicijn, de hulpmiddelen en bijvoorbeeld de inhalatietechniek tegen het licht gehouden.

Advies en test tijdens de Longweek (9 – 13 mei 2011)
Ook kan iedereen tijdens de Longweek bij de apotheek terecht voor de COPD-risicotest van het Astma Fonds. Daarmee weet je snel of je verhoogd risico loopt op deze longziekte, met zo nodig een doorverwijzing naar de huisarts. Longpatiënten kunnen bovendien tijdens de Longweek hun behandeling op waarde schatten via de Longzorgmeter. Dat is de digitale plek waar longpatiënten hun zorgverleners kunnen vinden en waarderen. Vanaf 9 mei staan ook alle Nederlandse apothekers in de Longzorgmeter, net als alle huisartsen en praktijkondersteuners, longartsen en longverpleegkundigen. De Longweek in de apotheek valt samen met de collecteweek van het Astma Fonds. Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

Miljoen longpatiënten en hun apothekers
In Nederland zijn ruim een miljoen mensen met een chronische longziekte. Mensen met astma, COPD of een zeldzame chronische longziekte. Het Astma Fonds zet zich voor hen in, want longen zijn van levensbelang. Dat gebeurt door wetenschappelijk onderzoek, belangenbehartiging en voorlichting.

In Nederland zijn ruim 1.950 apotheken. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers. De KNMP behartigt de belangen van de leden, de branche en de farmacie in het algemeen.

Plaats een reactie