Ouders succesvol betrokken bij studiekeuze

Ouders spelen een belangrijke rol in de studiekeuze van hun kinderen, maar hier wordt vaak weinig aandacht aan besteed in de voorlichting. In de laboratoriumwereld is een succesvolle formule ontwikkeld om scholieren en ouders samen kennis te laten maken met beroepsmogelijkheden: De Lab Experience Days. Na een succesvolle pilot in het najaar van 2011, ziet dit project een vervolg in voorjaar van 2012, met nieuwe Lab Experience Days op nieuwe locaties.

Tijdens de Lab Experience Days zijn scholieren en ouders een dag in-house bij werkgevers te gast. Scholieren brengen een bezoek aan het lab en voeren zelf enkele proeven uit om zo een goed beeld te krijgen van de beroepen in het lab. Voor de ouders is er een apart programma met presentaties over o.a. het beroepsbeeld en de arbeidmarkt. In de pilot beoordeelden de scholieren hun ‘experience’ gemiddeld met een 7,6 en ouders zelfs met een 8,0.

Voor de organisatoren ligt de meerwaarde in het verhogen van de instroom in de laboratoriumopleidingen. De organiserende bedrijven en opleidingen zijn er zeker van dat dit gelukt is en gaan in de toekomst weer Lab Experience Days organiseren. Dit voorjaar staan er drie gepland: Op vrijdag 13 april 2012 bij VU medisch centrum in Amsterdam, op woensdag 18 april 2012 bij Nuplex Resins in Bergen op Zoom en op dinsdag 5 juni 2012 bij Nunhems Zaden in Venlo.

De pilot in 2011 werd bezocht door ruim 1000 scholieren en ouders. Dat deze dagen succesvol waren bleek wel uit de evaluatie, ruim twee derde van de deelnemers gaf aan een beter beeld te hebben gekregen van laboratoriumtechniek; ruim een derde gaf aan enthousiast te zijn geworden voor laboratoriumtechniek. De pilots van de Lab Experience Days werden georganiseerd bij SGS in Spijkenisse in samenwerking met ROC Zadkine en Hogeschool Rotterdam en bij RIKILT/VWA in Wageningen, Mead Johnson in Nijmegen en MSD Animal Health in Boxmeer in samenwerking met ROC RijnIJssel, ROC De Leijgraaf en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Meer informatie
www.labexperience.nl

Plaats een reactie