Ouders regelen onderling opvang kind

Ouders die in de knel komen door de verhoogde ouderbijdrage voor de kinderopvang, kunnen voortaan onderling gratis buitenschoolse opvang regelen. Op de website van UCareforkids kunnen ze daarover via de school van hun kind afspraken maken met andere ouders.

Het web portal draait al twee jaar als proef op enkele Utrechtse scholen en is sinds deze week uitgebreid naar heel Nederland. Het systeem combineert vraag en aanbod. Als ouders inloggen op de agenda van www.ucareforkids.nl kunnen ze aangeven op welke dagen ze opvang voor hun kinderen nodig hebben en wanneer ze zelf tijd hebben om op de kinderen van een ander te passen. Als er een match is, zien ze dat meteen en kunnen ze met elkaar een afspraak maken.

Het systeem werkt zeer flexibel, zo bleek tijdens de proef op de Utrechtse scholen. Het is inzetbaar voor voorschoolse, tussenschoolse of naschoolse opvang. Zowel ouders die structurele opvang voor enkele dagen in de week nodig hebben als ouders die af en toe een middagje opvang zoeken, worden ermee geholpen.

IT-ondernemer Hanne van Essen bouwde de website twee jaar geleden, toen haar zoontje op de wachtlijst voor buitenschoolse opvang belandde. ,,Ik heb het toen op de school van mijn zoontje geïntroduceerd en ook op een paar andere scholen. Ouders zijn er heel enthousiast over. Het is een alternatieve manier van buitenschoolse kinderopvang: voor en door ouders.” legt ze uit. ,,Nu gaan kinderen ook al bij vriendjes spelen of eten daar tussen de middag een boterham. Op deze manier structureer je dat, zodat het opvang wordt.”

Ze heeft haar gratis ‘ruilsysteem’ voor ouders uitgebreid naar heel Nederland, omdat ouders volgend jaar fors meer gaan betalen voor de kinderopvang. Het kabinet bezuinigt 774 miljoen euro op de kinderopvang. Daarbij stijgt de ouderbijdrage met 16,25 procent. Vanaf 2013 moeten ouders daarnaast een vaste eigen bijdrage van 15 euro per maand gaan betalen. Afhankelijk van hun inkomen betalen ouders daardoor 22 tot 99 euro per maand meer.

Voor werkende ouders die daardoor opnieuw een afweging maken tussen werken of thuis blijven om voor hun kinderen te zorgen, biedt UCareforkids een alternatief. Op de website staan inmiddels alle basisscholen van Nederland, waardoor ouders het systeem op hun eigen school kunnen introduceren.

Meer informatie: www.ucareforkids.nl