Een historisch moment, noemen kinderarts Nico van der Lely en Mireille de Visser de wetswijziging die de leeftijdsgrens op 18 jaar stelt voor de verkoop van alcohol. “Maar”, waarschuwen de grondleggers van Neerlands eerste polikliniek voor Jeugd en Alcohol, “het is te vroeg om achterover te leunen.
Fotocredits: Leisergu (cc)
Na beleidsmakers en handhavers moeten ouders en opvoeders overtuigd worden van de noodzaak de jeugd te beschermen tegen de gevaren van alcohol. Alleen in gezamenlijkheid kunnen we dit probleem oplossen.”
Ouders hebben een grote verantwoordelijkheid als het gaat om het maken van afspraken en stellen van regels voor alcoholgebruik. Toch gebeurt dit niet altijd. “Ouders van nu willen vaak een gelijkwaardige band met het kind. Hiermee geven ze onbedoeld de regie uit handen. Pubers hebben de ouders nodig om normen aan te geven,” zegt De Visser. De angst ‘dat hun puber dan stiekem gaat drinken’, is ongegrond. “Verbieden heeft zin, het maakt je kind weerbaar.”
Om ouders handvatten te geven, schreven Van der Lely en De Visser, samen met co-auteur Joke Ligterink, het boek ‘Onze kinderen en alcohol’. Het boek bevat naast opvoedkundige tips, persoonlijke ervaringen van ouders en kinderen die op de poli terecht kwamen. Maar ook feiten en cijfers komen aan bod. Want tijdens het spreekuur en de vele lezingen in het land horen de kinderarts –en psycholoog maar al te vaak: ‘Dat ene biertje of wijntje kan toch geen kwaad?’ Ouders beseffen nog steeds onvoldoende wat de lichamelijke en geestelijke gevolgen zijn van alcohol op jonge leeftijd.
Al in 2002 luidde Van der Lely de noodklok vanwege het sterk toenemende aantal jongeren met een alcoholvergiftiging. Sindsdien heeft hij een actieve lobby gevoerd om de leeftijd te verhogen. In 2006 ontwikkelde Van der Lely en De Visser een nazorgtraject voor kinderen die met een alcoholintoxicatie naar de eerste hulp worden gebracht. Deze polikliniek voor Jeugd en Alcohol is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk expertisecentrum. Niet alleen ouders, maar ook beleidsmakers hebben gedurende haar 6-jarig bestaan de Delftse polikliniek geraadpleegd.
In 2012 waren onder andere minister Schippers (VVD), Opstelten (VVD) en Tweede kamerlid kamerlid Bergkamp (D66) te gast. Maar ook buitenlandse delegaties zijn geïnteresseerd. In Nederland rollen Van der Lely en De Visser, met steun van het Ministerie van VWS, het Delftse model uit naar andere ziekenhuizen. In januari startte de zevende polikliniek in Rotterdam.
“Ouders onderschatten alcoholschade pubers” – goo.gl/3Os9Q – @rdgziekenhuis – #alcohol, #jongeren
— Gezondheidskrant (@Gezondheidskrnt) 6 maart 2013