Ouderenfonds wil betere ondersteuning overbelaste mantelzorgers

Het Nationaal Ouderenfonds is blij met het streven van staatssecretaris Marlies Veldhuizen van Zanten (Volksgezondheid) om het misbruik en mishandeling van ouderen uit te bannen. Het Ouderenfonds vindt echter dat de bewindsvrouw met haar oplossing volledig voorbij gaat aan een van de belangrijkste oorzaken van het probleem: de overbelasting van mantelzorgers.

Volgens het Ouderenfonds is al jaren bekend dat ouderenmishandeling grotendeels voortkomt uit onmacht en frustratie. Zo staan veel mantelzorgers vaak helemaal alleen voor de zware taak. Ze zijn daardoor zo overbelast dat ze nauwelijks meer tijd hebben voor zichzelf.

“Het is niet niks om dag in dag uit klaar te staan voor een hulpbehoevend familielid”, zegt directeur Jan Romme. “De druk op de mantelzorger wordt regelmatig te groot, waardoor deze ongewild nog wel eens over de schreef kan gaan.” Volgens de directeur is dat lang niet altijd direct uit kwade wil. “Het komt bijvoorbeeld ook voor dat iemand zijn dementerende partner vastbindt op een stoel zodat hij zelf even boodschappen kan doen.”

Romme wijst erop dat ouderenmishandeling nooit valt goed te praten, maar dat de politiek ook zal moeten investeren in een betere ondersteuning van mantelzorgers. “De druk op de mantelzorgers moet omlaag. Gemeenten moeten de mantelzorgers daarom ook goed informeren over de respijtmogelijkheden, zoals de inzet van een vrijwilliger of een tijdelijk verblijf in een logeerhuis. Op die manier kan de mantelzorger even op adem komen.”

Daarnaast meent het Ouderenfonds dat ook het regeringsbeleid om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen debet is aan het probleem. “Vroeger trokken mensen op een leeftijd van 65 jaar in goede gezondheid in een bejaardenhuis. Op het moment dat ze iets gingen mankeren, was er direct de benodigde, professionele zorg en hoefde er dus niet te worden terug gevallen op mantelzorgers. Dat ligt nu heel anders.”

Plaats een reactie