Ouderen motiveren om langer door te werken

Hoe kunnen ouderen gemotiveerd worden om langer door te werken? En hoe kunnen organisaties oudere werknemers goed begeleiden? Met leeftijdsbewust personeelsbeleid, blijkt uit onderzoek van organisatiepsycholoog Tuğba Polat.

Ouderen moeten langer doorwerken. Een organisatie kan oudere werknemers gemotiveerd houden met leeftijdsbewust personeelsbeleid: personeelsbeleid dat is aangepast op de leeftijd van de werknemer.

Ouderen hebben namelijk meer ervaring dan jongeren en zijn flexibeler, maar gaan fysiek en cognitief achteruit. “Je kunt ouderen motiveren door hun ervaring aan te spreken,” vertelt Polat. “Geef ze een rol als mentor, of taken waar veel kennis voor nodig is.”

De HR-instrumenten die organisaties kunnen inzetten moeten gericht zijn op de ontwikkeling van de werknemers, concludeert Polat. Als ouderen vijftig worden investeren leidinggevenden vaak weinig meer in hen. “Doe dat juist wel, zodat mensen merken dat de organisatie hen nog de moeite waard vindt. Daardoor worden ze ook weer meer gemotiveerd voor het werk. Het werkt wederkerig.”

Polat heeft bovendien in kaart gebracht hoe werknemers langer willen doorwerken. Ze heeft ‘doorwerkprofielen’ geïdentificeerd, een nieuw concept. “Vooral mensen die bevlogen zijn blijken langer door te willen werken. Dat zijn de mensen die ervaren dat de organisatie in hen wil investeren.”

Een andere belangrijke bevinding is dat oudere werknemers niet precies hetzelfde willen blijven doen als ze altijd al deden. Ze willen wel in dezelfde organisatie blijven, maar flexibeler werken en hun werk meer zelf inplannen.

Meer informatie over het proefschrift vanTuğba Polat vindt un in VU-DARE.

Plaats een reactie