“Ouderen moeten zelf de regie in handen nemen”

Ouderen moeten zelf de regie van hun leven in handen nemen en actief aangeven wat hun (zorg)behoeften zijn. Daardoor kunnen ze volgens hun eigen normen en waarden oud worden. Die boodschap verkondigde Hannie van Leeuwen, oud-CDA Kamerlid en lid van de commissie van het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO) dinsdag 14 juni 2011 op een congres in Ede over de toekomst van de ouderenzorg.

NPO-congres toont ouderenzorg van de toekomst

“Ik ben onlangs verhuisd naar een servicecentrum en merkte dat ik inzakte”, vertelt Van Leeuwen de ruim 500 toehoorders op het NPO-congres. “Je moet zelf actief worden en de regie nemen, want de ene oudere heeft nu eenmaal andere behoeften dan een andere.” Het oud-Kamerlid steunt dan ook de aanpak van het NPO dat werkt aan het verbeteren van de ouderenzorg en daarbij de wensen van ouderen centraal zet. Het NPO is een programma van ZonMw, in samenwerking met de Nederlandse Federatie van Universiteiten en de ouderenkoepel CSO. Opdrachtgever is het ministerie van VWS.

Lovende woorden
Lovende woorden over het NPO waren er ook van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (VWS) die zich met een videoboodschap tot de congresgangers richtte. “Ik ben enthousiast over de projecten die ons zorgsysteem attenter maken op de beleving van ouderdom en de risico’s daarin. Huisartsen kunnen bijvoorbeeld heel goed kijken en luisteren naar ouderen die in de praktijk komen. Of als ze een bezoekje overslaan er achteraan gaan hoe dat komt, zelf of via de praktijkassistente zodat tijdig hulp kan worden geboden.”

Ouderenzorg toegankelijk houden
Op het congres werd de stand van zaken na 3 jaar NPO belicht en vooral gekeken naar wat nodig is om de ouderenzorg ook in de toekomst voor iedereen toegankelijk te houden. De vergrijzing en het dalend aantal mensen op de arbeidsmarkt vraagt om een cultuuromslag, was de heersende opinie tijdens de workshops en plenaire discussies.

Volgens Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie aan het UMC St Radboud, biedt het NPO een ‘geweldige kans’ om de noodzakelijke vernieuwing te bereiken. Binnen het programma werken 550 partners in zorg, welzijn, wonen en werken samen aan meer dan 60 praktijkgerichte onderzoeksprojecten. De hoogleraar vergeleek de ontwikkelingen met een hybride auto. “Die is enorm in trek maar kan er economisch nog niet uit. Wij zitten nu met een been in een oude auto en met een been in de hybride. Maar we moeten nog wel de heuvel op. En dat vergt meer tijd en investeringen dan vier jaar. Alleen dan bereiken we ons reisdoel: meer waarde voor ouderen, zorg en de maatschappij.”

Plaats een reactie