Oudere mannen slapen slechter dan vrouwen

Oudere mannen denken veel beter te slapen dan vrouwen van hun leeftijd. In werkelijkheid is het met de nachtrust van de mannen juist slechter gesteld. Ze vallen moeilijker in slaap en worden ‘s nachts vaker wakker. Dat blijkt uit onderzoek naar de slaap en slaapbeleving van oudere mensen, dat is gedaan door onder andere het Erasmus MC. De wetenschappers doen vandaag verslag van hun bevindingen in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift Sleep. Tot nu toe werd gedacht dat mannen betere slapers zijn dan vrouwen.

Wakker
Hoe mensen hun eigen nachtrust beoordelen, heeft invloed op hun dagelijks leven. Mensen die denken dat ze slecht slapen, voelen zich ongezonder. Terwijl mensen die zeggen dat ze een uitstekende nachtrust hebben, lekkerder in hun vel zitten. De onderzoekers wilden mede daarom graag weten hoe mannen en vrouwen denken over de kwaliteit van hun eigen nachtrust. En of die gedachten ook kloppen met de werkelijkheid. Bij ouderen is dat extra interessant omdat zij vaker kampen met slaapproblemen. “Als de hersenen verouderen, vallen mensen moeilijker in slaap en worden ze ‘s nachts vaker wakker”, zegt Henning Tiemeier, universitair hoofddocent bij het Erasmus MC.

Onrustiger
Voor het onderzoek hebben bijna duizend oudere mensen (59 – 97 jaar) een dagboek bijgehouden van hun nachtrust. Ook hebben ze de kwaliteit ervan beoordeeld. Daaruit bleek dat mannen denken dat ze in totaal 7 uur per nacht slapen. Dat is 13 minuten meer dan vrouwen aangeven. Toen de onderzoekers met speciale meetapparatuur de werkelijk genoten nachtrust gingen meten, bleek het precies andersom te zijn: de mannen slapen juist 15 minuten minder dan vrouwen. Ook slapen ze 37 minuten korter dan ze zelf hadden ingeschat en zijn ze onrustiger.

Overschatten
De bevindingen zijn opvallend, omdat uit verschillende onderzoeken is gebleken dat vrouwen vaker klagen over slapeloosheid dan mannen. Het sekseverschil tussen slaapbeleving en werkelijk genoten slaap komt doordat mannen het aantal uren dat ze denken te slapen overschatten. “Vrouwen zitten met hun schatting dichter bij de werkelijkheid. Het is dus zeker niet zo dat vrouwen zeuren”, benadrukt Tiemeier.

De oorzaken van slecht slapen zijn verschillend bij mannen en vrouwen. Vrouwen liggen vaker wakker omdat ze piekeren of depressief zijn. Bij mannen komt het vaker door alcoholgebruik. Ze drinken gemiddeld twee keer zo veel. Tiemeier: “Alcohol is slecht voor de nachtrust.”

Plaats een reactie