Oudere longkankerpatiënt leeft langer na precisiebestraling

Patiënten met niet-uitgezaaide (stadium I) longkanker van 75 jaar en ouder, blijven langer leven dan tien jaar geleden. Deze levensverlenging is enkel en alleen te danken aan een behandeling met bestraling, en dan met name stereotactische precisiebestraling. Dit blijkt uit een grote Nederlandse studie van VU medisch centrum onder bijna 900 patiënten in Noord-Holland, gisteren gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Journal of Clinical Oncology.

Tien jaar geleden bleef de helft van de 75+ patiënten met stadium I longkanker tenminste 16 maanden leven na de diagnose. De patiënten werden destijds geopereerd, ‘gewoon’ bestraald of helemaal niet behandeld. Nu stereotactische precisiebestraling mogelijk is, is dat 21 maanden.

In het onderzoek werden 875 patiënten uit drie perioden vergeleken: van 1999-2001, toen stereotactische bestraling niet voorhanden was; van 2002-2004, toen alleen VU medisch centrum de mogelijkheid bood en van 2005-2007, toen in meerdere ziekenhuizen in Noord-Holland stereotactische bestraling mogelijk was.

De gemiddelde overlevingsduur van de patiënten steeg aanzienlijk, van 16 maanden in 1999-2001 naar 21 maanden in 2005-2007. De kwaliteit van leven in die extra maanden verslechterde niet. Opvallend is dat alleen de patiënten die bestraald waren langer bleven leven, niet de onbehandelde patiënten of zij die chirurgie ondergingen. Bovendien laat het onderzoek zien dat het aantal niet-behandelde patiënten drastisch is gedaald met de komst van stereotactische precisiebestraling.

Tien jaar geleden was de standaardbehandeling van patiënten met stadium I longkanker een operatie. Ook ‘gewone’ bestraling was mogelijk, maar veel minder effectief en ingrijpend: de patiënt moest dagelijks naar het ziekenhuis komen, 7 weken lang. Een groot deel van de oudere patiënten kwam niet in aanmerking voor een operatie of bestraling omdat ze niet fit genoeg waren. Deze patiënten kunnen nu wel worden behandeld met stereotactische bestraling, die bij longkanker 3 tot maximaal 8 dagen heel nauwkeurig in hoge doses wordt toegediend. Stereotactische bestraling is nu mogelijk op tien locaties in Nederland.

Plaats een reactie