Oudere homomannen baseren hiv-status vaker op oude hiv-test

Uit Schorer Monitor 2011 blijkt dat homo- en biseksuele mannen onder de 26 jaar vaker recent op hiv zijn getest dan mannen boven de 35 jaar. Maar liefst 62% van alle homo- en bimannen onder de 26 jaar deed in het afgelopen half jaar een hiv-test tegenover 45% van de mannen boven de 35 jaar. Schorer lanceert daarom de campagne ‘Dat doet een hiv-test‘ om homo- en bimannen boven de 35 jaar te stimuleren zich minimaal elk half jaar te laten testen op hiv. De campagne belicht de voordelen van het doen van een hiv-test.

Dat doet een hiv-test
Op de campagnewebsite www.datdoeteenhivtest.nlstaan zeven persoonlijke verhalen van homo- en bimannen over wat de hiv-test voor hen heeft betekend. Doel van de campagne is om eerder geteste mannen te stimuleren om minimaal elk half jaar een hiv-test te laten doen. De campagne richt zich op mannen boven de 35 die meerdere sekspartners hebben en zich gezien hun gedrag niet vaak genoeg op hiv laten testen. Via flyers, online banners en social media worden mannen geattendeerd op de campagne. GGD’en en andere samenwerkingspartners haken in de regio aan op de campagne.

Regelmatig testen
Regelmatig testen op soa en hiv wordt geadviseerd aan mannen die seks hebben met mannen omdat het beter is voor de gezondheid om een mogelijke hiv-infectie snel te ontdekken, zowel voor de eigen gezondheid als om de verspreiding van hiv tegen te gaan. Een grote meerderheid van de homomannen is het eens met dit advies. Uit Schorer Monitor 2011 blijkt dat het percentage mannen dat ooit een hiv-test heeft gedaan, inmiddels is gestegen naar 78%.