“Ouder worden heeft u zelf in de hand”

De vergrijzing in Nederland neemt toe. Maar hoe word je op een goede manier oud? UCCZ Dekkerswald organiseert de cursus “Alweer (g)een jaartje ouder”, waarbij mensen worden voorbereid op het ouder worden. Deelnemers krijgen gedurende zes avondbijeenkomsten handvatten aangereikt om op een goede en slimme manier ouder te worden, waarbij in grote mate aandacht besteed wordt aan het vermogen van mensen om zelf sturing te geven aan dit proces.

De cursus start met een kennismaking op dinsdagavond 14 juni 2011 en vindt plaats op het terrein van het Universitair Centrum voor Chronische Ziekten Dekkerswald te Groesbeek.

Tijdens de kennismakingsavond is er aandacht voor individuele vragen en persoonlijke doelen van deelnemers, alsmede de werkwijze en het doel van de cursus. In de daaropvolgende avonden komen uiteenlopende thema’s op het gebied van ouder worden aan bod. Wat is veroudering en waar wordt het door veroorzaakt? Hoe kan ik het ouder worden zelf volgen en sturen? Welke invloed heeft veroudering op het lichaam, de geest en de sociale omgeving?

Er wordt systematisch stil gestaan bij de mogelijkheden om zoveel mogelijk zelf de controle te houden over het verouderingsproces. De cursus richt zich niet alleen op het delen van informatie maar stelt deelnemers ook in staat om zelf enkele aspecten van het verouderen te onderzoeken tijdens een practicum. Hoe fit bent u lichamelijk en geestelijk? Wat is uw reactiesnelheid en hoe staat het met uw geheugen? Wat betekenen de uitkomsten van deze practica voor u?

De zes avondbijeenkomsten behandelen de volgende thema’s:

1. Kennismaking: achtergrond, werkwijze en doel
2. Veroudering: wat is het en welk beeld hebben we ervan?
3. Invloeden: lichaam, geest en sociale omgeving
4. Fitheid: hoe kan ik mijn fitheid en veroudering zelf volgen en sturen?
5. Practicum: bepalen van mijn echte leeftijd voor lopen, geheugen en reactiesnelheid
6. Evaluatie: hoe houd ik mijn veroudering zelf ik de hand?

Voor wie: jong en oud, iedereen die goed voor zijn, haar of andermans veroudering wil zorgen

Waar: UCCZ Dekkerswald – Nijmeegsebaan 31 – 6561 KE Groesbeek – kapel (tegenover ingang C) – er is voldoende gratis parkeergelegenheid.

Wanneer: elke dinsdag van 14 juni t/m 19 juli, 19.00 – 21.00 uur. De bijeenkomst van dinsdag 14 juni staat in het teken van kennismaking. Na het bijwonen van deze bijeenkomst kan iedereen individueel aangeven of er interesse is voor deelname aan de cursus, die start op dinsdag 21 juni en bestaat uit vijf bijeenkomsten.

Door wie: Prof. dr. Marcel OldeRikkert (klinisch geriater) en verschillende gastsprekers. De inhoud van deze cursus komt uit de aandachtsvelden Gerontologie en Geriatrie, waarbij wetenschappelijke onderzoek naar veroudering en ziekten bij ouderen plaatsvindt.

Kosten: aan deze cursus zijn geen kosten verbonden. Na afloop wordt een vrijwilliger bijdrage gevraagd ter dekking van de gemaakt kosten.

Deelname: via inschrijvingsformulier

Plaats een reactie