OS 2028: Amsterdam naamstad, Rotterdam partnerstad

0
829

Amsterdam wordt naamstad en Rotterdam partnerstad bij het mogelijk uitbrengen van een bid op de Olympische en Paralympische Spelen van 2028. De komende periode gaan Amsterdam en Rotterdam onder begeleiding van NOC*NSF en Olympisch Vuur binnen de door het Internationaal Olympisch Comité gegeven kaders een uitwerking maken van deze samenwerking. De Council van Olympisch Vuur steunt deze lijn unaniem.

André Bolhuis, voorzitter NOC*NSF:
“Erg goed dat Amsterdam en Rotterdam samen willen werken zodat we in 2016 een goed besluit kunnen nemen over het mogelijk uitbrengen van een bid op de Olympische Spelen. Met Amsterdam als naamstad en Rotterdam als partnerstad kunnen we de kracht van beide steden inzetten om tot een goed besluit te komen.”

Met de afspraak tussen Amsterdam en Rotterdam om samen op te trekken in de richting van een mogelijke kandidatuur erkennen beide steden dat de organisatie van de Olympische en Paralympische Spelen een enorme onderneming is die de organisatiekracht van iedere stad afzonderlijk te boven kan gaan.

Het IOC biedt de mogelijkheid om toestemming te verkrijgen om onderdelen van de Spelen buiten de naamstad te organiseren. Bekende recente voorbeelden zijn Beijing en Hongkong in 2008 en Vancouver en Whistler in 2010.

Dit biedt voor de Nederlandse situatie mogelijkheden die nu met nauwe betrokkenheid van Utrecht, Den Haag en de rest van Nederland zullen worden uitgewerkt. Dit biedt zeker ook kansen voor de spreiding van de legacy’s over heel Nederland.

De besluitvorming over een mogelijk bid zal op zijn vroegst in 2016 plaatsvinden. Tot die tijd blijft de focus van het Olympisch Plan 2028 bij het met de kracht van sport en de inspiratie van de Olympische en Paralympische Spelen bijdragen aan een sportieve en vitale samenleving.