Orthopedie WZA plaatst kunstknie met nieuwste techniek

Als eerste ziekenhuis in Noord-Nederland maakt de afdeling orthopedie van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) gebruik van de zogenaamde Signature-techniek voor het plaatsen van kunstknieën. Met deze nieuwe techniek wordt een voor de patiënt op maat gemaakte mal gemaakt om de positie van de prothese te bepalen. Dit zorgt voor een optimale plaatsing, minder complicaties en een kortere operatietijd.

Orthopedisch chirurg Bodo Iprenburg van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen met de Signature-mal.

“Het plaatsen van een kunstknie moet heel precies gebeuren”, vertelt dr. Bodo Iprenburg, orthopedisch chirurg in het WZA. “Een kleine afwijking kan al invloed hebben op het functioneren van de patiënt en de overlevingsduur van de prothese. Bij de gebruikelijke techniek bepalen we de positie van de kunstknie tijdens de operatie. Het voordeel van deze nieuwe techniek is dat de navigatie voorafgaand aan de operatie plaatsvindt. De operatie duurt daardoor korter.”

Navigatie vooraf
Bodo Iprenburg: “Ongeveer zes weken voor de operatie maken we een MRI-scan van knie, enkel en heup. Op basis van deze MRI krijgt de operateur een digitaal operatieplan. Hij kan deze desgewenst nog aanpassen om de ideale positie en maat van de kunstknie te bepalen. De leverancier maakt vervolgens een mal die tijdens de operaties gebruikt wordt voor het bepalen van de positie van de prothese. Voor elke patiënt wordt dus een unieke mal gemaakt.”

Vele voordelen
De Signature-techniek is ontwikkeld om de knieprothese optimaal te kunnen plaatsen, aangepast aan de lichaamsbouw van de patiënt. Hierdoor zal de ‘nieuwe knie’ zo natuurlijk mogelijk functioneren. “Belangrijk is dat het veel voordelen biedt voor de patiënt”, benadrukt Iprenburg. “De plaatsing is nauwkeurig, met minder weefselschade, minder kans op trombose en de operatieduur is korter. De methode heeft dus absoluut een meerwaarde. Na een succesvolle proefperiode gaan we de Signature-techniek daarom definitief in het WZA aanbieden. De leverancier van het product is overigens zó overtuigd van de kwaliteit van zijn product, dat hij maar liefst vijftien jaar garantie biedt. Hoewel het een nieuwe techniek betreft, is het dus zeker veilig en heel vertrouwd voor onze patiënten.”

Plaats een reactie