Oratie: ook migrant is klant in de gezondheidszorg

In de gezondheidszorg moet ook de migrant als klant worden behandeld, stelt hoogleraar Vluchtelingen en gezondheid Walter Devillé in zijn oratie op vrijdag 4 december aan de Universiteit van Amsterdam. Volgens hem zijn er ongewenste verschillen tussen allochtonen en autochtone Nederlanders in gezondheid en gebruik van gezondheidszorg.

Er zijn tal van signalen dat de kwaliteit en aansluiting van zorg en preventie voor migranten voor verbetering vatbaar zijn. De marktwerking in de gezondheidszorg moet leiden tot een sterkere positie van de patiënt als klant, dus ook van de migrant als klant, stelt prof. dr. Walter Devillé. Kwaliteitsinstrumenten en interventies om de gezondheid en zorg te verbeteren, moeten ook voor migranten effectief te zijn en daarop wetenschappelijk worden getoetst. Zonder participatie van migranten is dit onmogelijk. “Gezondheidsvoorzieningen moeten beschikbaar zijn voor iedereen zonder enige vorm van discriminatie. Universele toegankelijkheid van de gezondheidszorg voor alle groepen in de maatschappij, ook voor de meer kwetsbare groepen, betekent niet alleen fysieke toegankelijkheid, maar eveneens toegankelijke informatie en cultureel-sensitieve en aanvaardbare diensten. Ook de migrant moet als klant kunnen vertrouwen op de gezondheidszorg.”

Migranten NIVEL-programmaleider Walter Devillé is per 1 november 2008 benoemd tot bijzonder hoogleraar Vluchtelingen en gezondheid aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Pharos, het landelijke kennis- en adviescentrum over de gezondheid van vluchtelingen en nieuwkomers.

Plaats een reactie