OralCare, zuigtablet tegen gaatjes en tandplak

Een in Amerika ontwikkeld zuigtablet met probiotica bacteriën kan gaatjes, tandplak en slechte adem voorkomen, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. De slechte bacteriën die deze mondproblemen veroorzaken worden met 60 procent teruggebracht en bacteriën zijn in een betere en evenwichtige samenstelling in de mond aanwezig.

Daarmee zorgt het zuigtablet voor een nieuwe stap in mondhygiëne, naast het poetsen en reinigen. De zuigtabletten worden door het bedrijf Oragenics op de markt gebracht onder de naam OralCare. De werking is in Nederland onderzocht en onderschreven door het Tandheelkundig Centrum Lelystad en de TU Wageningen.

Werking
In feite doet OralCare voor de mond wat een product als Yakult doet voor de darmen. De meeste problemen zoals gaatjes, tandplak of slechte adem worden veroorzaakt door slechte bacteriën in de mond. Mondwaters neutraliseren die bacteriën, maar hun chemische ingrediënten doden ook de goede en verstoren daardoor het evenwicht in de mond.

Professor dr. Jeff Hillman van de Universiteit van Florida doet al sinds 1970 onderzoek naar het gebruik van probiotica in de mondverzorging. Die versterken de hoeveelheid gezonde bacteriën op een natuurlijke manier en neutraliseren de slechte bacteriën die problemen veroorzaken. Voor zijn spectaculaire vindingen richtte hij samen met Dr. Robert Zahradnik Oragenics Inc. op, een beursgenoteerd biotechnologiebedrijf.

Dr. Ing. Hartemink van de Landbouw Universiteit Wageningen legt uit wat we van probiotica mogen verwachten. Aan probiotica worden tal van voordelen toegeschreven die overigens lang niet allemaal wetenschappelijk bewezen kunnen worden.

Dr. Hillman en zijn team testten de zelf ontwikkelde Probiora3 bacteriën op twintig proefpersonen door ze gedurende een periode van vier weken twee maal daags een mondspoeling met deze bacteriën te geven. Na afloop bleek dat de slechte bacteriën in het speeksel die tandplak en cariës veroorzaken met 60 procent waren gedaald. Het Amerikaanse onderzoek is in Nederland onderzocht en goedgekeurd door dr. Ir. R. Hartemink, hoofd afdeling microbiologie van de TU Wageningen. Hij onderschrijft de werking van Probiora3.

Het Tandheelkundig Centrum Lelystad onderzocht het zuigtablet het afgelopen half jaar door een groep patiënten er dagelijks een te laten nemen. De resultaten waren verbluffend. Uit de kweek van het speeksel dat driemaandelijks werd afgenomen, bleek dat het evenwicht tussen goede en slechte bacteriën aanzienlijk was verbeterd. Uit de maandelijkse controle bleek bovendien dat de tanden schoner waren, de hoeveelheid tandplak sterk was verminderd en het tandvlees minder bloedde. De patiënten zelf ervoeren een positief effect op hun mondgezondheid, gebruikten geen mondwater meer en zagen het na zes maanden als een gewoonte om het tabletje ’s avonds na het tandenpoetsen op te zuigen.

Meer informatie
www.oragenics.nl

1 gedachte over “OralCare, zuigtablet tegen gaatjes en tandplak”

Plaats een reactie