Opzienbarende onderzoeksresultaten rond operaties

De sterfte rond operaties in Nederland daalt met de helft als artsen en verpleegkundigen gebruik maken van een nieuwe checklist. Met die lijst wordt de te opereren patiënt een aantal malen van opname tot ontslag gecontroleerd. Alleen als alles in orde is, kan de patiënt naar de volgende stap. Dit blijkt uit een onderzoek dat in 2007 in zes ziekenhuizen is gestart. Een van die ziekenhuizen is het Amphia Ziekenhuis Breda/Oosterhout.

R. Crolla, chirurg en initiatiefnemer vanuit het Amphia Ziekenhuis aan het onderzoek, noemt de resultaten opzienbarend. “Het onderzoek bevestigt dat de controle van elke stap van alle zorgverleners heel nuttig en belangrijk is en dat al die stappen uiteindelijk leiden tot nog betere en veiligere patiëntenzorg. De resultaten laten ook zien dat de meeste problemen in de zorg bij operaties niet optreden tijdens, maar vóór of ná de operatie.”

Bijna de helft minder doden, 40% minder complicaties na operaties en 60% minder her-operaties door het gebruik van een nieuwe, zeer uitgebreide checklist. In een onderzoek in zes ziekenhuizen in Nederland, waaronder het Amphia Ziekenhuis, daalde de sterfte na operaties van 1,5% naar 0,8%, het percentage complicaties daalde van 27,3 naar 16,7 % en het percentage her-operaties daalde van 2,7 naar 1,1%. In vijf vergelijkbare Nederlandse ziekenhuizen waar de checklist in dezelfde periode niet werd ingevoerd, veranderde niets. De meeste ziekenhuizen in Nederland gebruiken de laatste jaren een checklist op de operatiekamer, maar dat blijkt niet genoeg te zijn. De nieuwe SURPASS (SURgical PAtient Safety System) checklist, die in het AMC werd ontwikkeld en in het Amphia Ziekenhuis werd ingevoerd, is daarom veel uitgebreider. Vanaf het moment dat een patiënt is opgenomen tot het moment van ontslag worden alle stappen in de behandeling door de verpleegkundigen en artsen gecontroleerd en ondertekend. Alleen als alles in orde is, kan de patiënt naar de volgende stap.

E. Vos, arts MBA, directeur Kwaliteit van het Amphia Ziekenhuis: “De patiëntenzorg bij ons is goed en veilig, maar kan natuurlijk altijd beter. Het Amphia Ziekenhuis heeft de nieuwe checklist inmiddels in de bedrijfsvoering ingevoerd. Dat betekent dat de lijst sinds september 2010 bij alle operaties wordt gebruikt. Het onderzoek nu laat zien dat dit zin heeft en de patiëntveiligheid ten goede komt. Een bijkomend voordeel is dat de zorg door de daling van het aantal complicaties tot verkorting van de opnameduur leidt. Dat bespaart ook kosten. ”

Plaats een reactie