Opvoeding voor de geboorte

Wordt het karakter erfelijk bepaald of toch door opvoeding? Het blijkt dat zelfs het gedrag van vaders en moeders voor de geboorte een rol speelt.

Kwetsbaarheid
Wat leidt ertoe welk karakter er ontstaat? Wetenschappers redetwisten er al over sinds het begin van de vorige eeuw. Het bevolkingsonderzoek Generation R van het Erasmus MC heeft opmerkelijke nieuwe inzichten opgeleverd. Uit onderzoek naar kwetsbaarheid van kinderen blijkt dat de lijnen soms al worden uitgezet voor de geboorte.

In de buik
Aanstaande vaders en moeders die ruzie maken, of een vrouw met zwangerschapsstress: sommige (ongeboren) kinderen worden erdoor beïnvloed. Het is erfelijk bepaald dat zij daar vatbaar voor zijn. Eenmaal op aarde zal het kind meer risicop lopen op bijvoorbeeld angststoornissen of teruggetrokken gedrag. In de buik van de moeder lijkt de redenering ongeveer: ‘als het zo’n harde wereld is, moet ik daarop voorbereid zijn’. De opvoeding begint dus eigenlijk al voor de geboorte.

Genen aanzetten
Hoe dit kan? Wetenschappelijk onderzoeker Fleur Velders van de afdeling Kinderpsychiatrie: “Wij weten inmiddels dat de structuur van iemands genen soms door zijn omgeving kan worden beïnvloed. Genen worden dan als het ware aan- of uitgezet.”

Monitor
Meer hierover is te lezen in Monitor, het publieksmagazine van het Erasmus MC. Dat staat in het teken van de wereldberoemde bevolkingsonderzoeken ERGO en Generation R.

Lees de digitale versie Monitor of word lid van het Erasmus MC Vriendenfonds en ontvang Monitor vier keer per jaar gratis thuis.

Plaats een reactie