Opvallend veel melanomen

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem heeft sinds maart 2010 een multidisciplinair Huidkankercentrum. Dit centrum is er voor patiënten met (een voorstadium) van huidkanker of verdenking op Huidkanker (melanoom of huidtumor). Men kan hier op doorverwijzing van de huisarts moedervlekken laten beoordelen op kwaadaardigheid. Het Huidkankercentrum is een gezamenlijk initiatief van zowel de plastisch chirurgen als de dermatologen.

Huidkankerafdeling (Foto: Jan Doornbos Fotografie)

Deze samenwerking tussen dermatologen en plastisch chirurgen is uniek in Nederland, omdat de totale screening van de patiënten wordt gedaan door de dermatoloog. Op het spreekuur is altijd een plastisch chirurg aanwezig, samen met een ondersteunend team. Wanneer de dermatoloog dit nodig vindt kan het plekje direct operatief kan worden verwijderd door de plastisch chirurg of door de dermatoloog.
Patiënten kunnen met een verwijzing van de huisarts een afspraak maken. Een afspraak kan vaak binnen 2 weken plaatsvinden. In 1 dag krijgt men een gesprek, onderzoek en advies voor behandeling. In de meeste gevallen kan men direct worden behandeld.

Het Huidkankercentrum bestaat vandaag precies een jaar.
In het afgelopen jaar heeft de goede samenwerking tussen de plastisch chirurgen en de dermatologen geleid tot een snelle en efficiënte behandeling van patiënten met huidkanker. In totaal zijn er in 2010:
– 70 patiënten gezien met een basaalcelcarcinoom,
– 20 patiënten met een melanoom
– 14 patiënten met een plaveiselcarcinoom
– 128 overigen.

De ABCD regel bij moedervlekken is:
A: De A is van Asymmetrisch. Let op of een moedervlek van vorm verandert of asymmetisch van vorm is.
B. De B van Border ofwel begrenzing. Heeft de moedervlek onregelmatige randen?
C. De C van Color. Heeft de moedervlek de kleuren zwart, grijs, roze of rood of verandert deze in korte tijd van kleur?
D. De D van Diameter. Kwaadaardige moedervlekken of melanomen hebben vaak een doorsnede groter dan 6 mm.

Er is sprake van een melanoom als een groep pigmentcellen is veranderd in kankercellen. De kwaadaardige cellen groeien na verloop van tijd uit in het omliggende weefsel.
Doordat de melanoomcellen zich kunnen verplaatsen kunnen uitzaaiingen ontstaan naar de lymfeklieren en andere organen

Bent u ongerust over een vlekje of meerdere vlekjes, maak dan een afspraak met uw huisarts. Voor meer informatie: www.huidkankercentrum.nl

Plaats een reactie