Optimalisatie van MRS voor beeldvorming van hersentumoren

Er is nog geen therapie om patiënten met primaire hersentumoren te genezen. Daarom wordt er volop gezocht naar nieuwe behandelmogelijkheden. Om deze te ontwikkelen, moeten hersentumoren adequaat gediagnosticeerd en gekarakteriseerd worden. Informatie over de stofwisseling van de tumor is daarbij van groot belang. Met Magnetische Resonantie Spectroscopie (MRS) kun je op een niet-snijdende manier informatie over deze tumorstofwisseling krijgen.

Jannie Wijnen deed onderzoek naar de ontwikkeling en toepassing van nieuwe MRS-methoden om tumoren in patiënten te onderzoeken. Uit haar onderzoek blijkt dat twee nieuwe methoden (proton- en fosfor-MRS) een belangrijke rol kunnen spelen bij het vaststellen van het type tumor, de kwaadaardigheid, en bij het monitoren van de effecten van therapie.

Het onderzoek van Wijnen is maatschappelijk zeer van belang. Mogelijk kunnen de nieuwe MRS-methoden leiden tot andere behandelstrategieën voor patiënten met hersentumoren. Ook kunnen deze methoden bijdragen aan meer inzicht in het ontstaan en de groei van hersentumoren.

Jannie Wijnen (Molenhoek, 1981) studeerde biomedische technologie in Eindhoven. Bovenstaand onderzoek verrichtte ze op de afdeling Radiologie van het UMC St Radboud. In 2010 won Wijnen de Marina van Damme Beurs, een aanmoedigingsprijs voor jonge vrouwelijke ingenieurs. Door deze beurs kan ze, als postdoc bij het UMC Utrecht, haar onderzoek naar kanker met behulp van MRS voortzetten.

Promotiegegevens
– Promovendus: mevrouw ir. J.P. Wijnen
– Titel promotie: Multi-nuclear magnetic resonance spectroscopyof human brain tumours
– Promotors: De heer prof. dr. A. Heerschap
– Copromotors: De heer dr. T.W.J. Scheenen
– Datum: dinsdag 28 september 2010; 10:30 uur
– Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
– Faculteit: Faculteit der Medische Wetenschappen

Plaats een reactie