Opstelten geeft startschot inleveractie steekwapens

Minister Opstelten heeft op het politiebureau Leidschendam-Voorburg het startschot gegeven voor de landelijke inleveractie van vlindermessen, valmessen en stiletto’s. Van 23 tot en met 30 april 2012 staan op meer dan 260 politiebureaus speciale inwerpcontainers waarin deze steekwapens kunnen worden gedeponeerd.

Per 1 mei 2012 zijn alle stiletto’s, vlindermessen en valmessen wettelijk verboden. In aanloop naar dat verbod kunnen deze steekwapens vrijwillig en anoniem, zonder registratie van gegevens, worden ingeleverd bij de politie.

In de horeca, op straat en op scholen doen zich regelmatig incidenten voor met steekwapens. Om het bezit van deze wapens terug te dringen zijn in het verleden al campagnes gevoerd en inleveracties georganiseerd. Ook zijn er zwaardere straffen gezet op overtreding van de wapenwetgeving. Met het volledig verbod op vlindermessen, valmensen en stiletto’s wil het kabinet steekincidenten verder tegengaan. In de praktijk bleken legale en illegale messen soms moeilijk van elkaar te onderscheiden. Een compleet verbod op vlindermessen, stiletto’s en valmessen geeft een ieder nu duidelijkheid over wat wel en niet is toegestaan in Nederland

Bij de start van de inleveractie riep minister Opstelten de bezitters van vlindermessen, valmessen en stiletto’s op deze wapens nog deze week in te leveren. Wie vanaf 1 mei wordt betrapt op het bezit van deze wapens kan rekenen op een forse boete.

Begin deze maand is ook een nieuwe publiekscampagne van start gegaan waarin jongeren worden gewezen op het verbod op vlindermessen, valmessen en stiletto’s. Met het thema ‘Ruil je steekwapen in voor een spreekwapen!’ sporen Sticks en Rico in een unieke 360? music video jongeren aan om hun steekwapens vóór 1 mei in te leveren op het politiebureau.

De website van de campagne is www.spreekwapens.nl. De campagneboodschap is daarnaast te horen op de radio en te zien op posters op scholen en in uitgaansgelegenheden.

Plaats een reactie