Opsporing van astma bij jonge kinderen moet beter

De vroegtijdige opsporing van astma bij jonge kinderen moet beter worden, vindt promovenda Ashna Mohangoo. Baby’s en peuters met astma-achtige symptomen ondervinden veel hinder van hun kwaal. Ze slapen en eten slechter dan gezonde leeftijdsgenoten en hebben vaker last van stemmingswisselingen.

Vaker wakker
Niet alleen de kinderen zelf lijden onder hun kwaal, ook de rest van het gezin: de ouders zijn vaak bezorgd en hebben minder tijd voor zichzelf en de andere kinderen. Ook als de kinderen wat ouder zijn, heeft astma nadelige gevolgen voor de kwaliteit van leven. “Tot hun vierde jaar liggen ze vaker wakker door piepende ademhaling en kortademigheid”, zegt Mohangoo. Schoolgaande kinderen en adolescenten met aanvallen van piepende ademhaling zijn vaker angstig, onzeker en depressief.

Vroegtijdige opsporing
De promovenda pleit voor een vroegtijdige opsporing van astma via consultatiebureaus bij jonge kinderen. “Hun leven en dat van hun ouders kan dan aangenamer worden en we kunnen wellicht problemen op latere leeftijd voorkomen.” Wel is het heel lastig voor ouders en artsen om op jonge leeftijd aan te geven welke kinderen duidelijk astma hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld geen longfunctietesten ondergaan, die nodig zijn voor het correct stellen van de diagnose. Artsen moeten daarom grotendeels afgaan op wat ouders vertellen.

Generation R
Het onderzoek laat zien dat kinderen tot vier jaar volgens hun ouders veel vaker astma-achtige symptomen hebben dan deskundigen zeggen. Voor het onderzoek heeft de promovenda onder andere gebruikgemaakt van gegevens van de Generation R-studie. Dat is een generatiedurend onderzoek naar de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 kinderen in Rotterdam.

Dinsdag 17 november promoveert Mohangoo op haar onderzoek dat ze heeft gedaan bij het Erasmus MC.

Plaats een reactie