Oproep tot professionalisering alternatieve zorg succesvol

Onlangs heeft de Vereniging Integrale Vitaliteitkunde (VIV) tijdens de Internationale Therapeuten beurs in Apeldoorn een succesvolle oproep gedaan tot een grotere professionalisering van de alternatieve zorg. Voordat deze beurs plaats vond had de VIV al met succes een 20 tal branche verenigingen bereid gevonden zich betreffende dit thema te verenigen.

De misse van de VIV is om een beweging in gang te zetten waarbij we niet meer denken in termen van ziektekosten maar in vitaliteitkunde. De VIV wil een bijdrage leveren om alternatieve geneeskunde te transformeren naar complementaire zorg. Een situatie waarin reguliere zorg nauw samenwerkt met complementaire en informele zorg om tot het beste resultaat te komen voor de cliënt/patiënt tegen de juiste kosten en met behoud van de menselijke maat.

Hoewel de alternatieve zorg duidelijk in een behoefte voorziet stellen zorgverzekeraars terecht steeds strengere eisen aan de alternatieve zorg. Echter door de versplintering binnen de branche is professionalisering een moeizaam proces. De VIV wil samen met zorgverzekeraars, therapeuten en andere brancheverenigingen tot een verdere professionalisering komen. De VIV laat zich hierbij inspireren door praktijkervaringen uit de fysiotherapie en de geïntegreerde zorg in Duitsland.

Plaats een reactie