Oprichting groot pathologie-laboratorium Symbiant een feit

De oprichting van een van de grootste pathologie-laboratoria in Nederland is op 1 april dit jaar een feit. Na een projectfase van drie jaar is nu het moment aangebroken dat de pathologielaboratoria van Medisch Centrum Alkmaar, Westfriesgasthuis en het Zaans Medisch Centrum opgaan in de B.V. Symbiant.

Expertisecentrum
Symbiant is een van de grootste pathologielaboratoria in ons land met een achterland van ongeveer 900.000 mensen. Totaal werken er zo’n 19 pathologen bij Symbiant. Per jaar onderzoeken zij weefselstukjes en celmateriaal van ruim 80.000 patiënten. Het is een groot expertisecentrum.

Redenen
Pathologie is een vak in beweging. Er zijn steeds meer aanvragen, de markt verandert en er is steeds meer vraag naar specialisatie, terwijl de middelen schaars zijn. Dit zijn redenen waarom laboratoria efficiënter moeten werken en steeds vaker gaan samenwerken. En door subspecialisatie en het bundelen van expertise, neemt de kwaliteit van onderzoek alleen maar toe.

Locatie
Er komt vooralsnog geen nieuw gebouw waarin alle pathologielaboratoria van de ziekenhuizen worden gehuisvest. Symbiant is een samenwerkingsverband waarbij pathologielaboratoria van de drie ziekenhuislocaties behouden blijven.

1 gedachte over “Oprichting groot pathologie-laboratorium Symbiant een feit”

  1. wel goed dat de expertise wordt gebundeld, maar toch ook beschikbaar blijft op de plaats waar het nodig is!
    hoop dat er nu wat meer aandacht komt voor het vak en ook de opleidingen. wellicht dit laatste zelfs in combinatie met werken-leren om het aantrekkelijker te maken…

    Beantwoorden

Plaats een reactie