(Op)nieuw geleerd, oud gedaan

Mensen die dementeren kunnen steeds minder onthouden. Iets nieuws leren leek tot voor kort al helemaal onmogelijk. En toch is dat de insteek van (Op)nieuw geleerd, oud gedaan. In dit boek laten vier deskundigen voor het eerst zien hoe je dementerenden op een praktijkgerichte manier weer gevoel van eigenwaarde kunt geven.

Momenteel telt Nederland 250.000 mensen die aan een vorm van dementie lijden. De meeste familieleden en verzorgers zijn niet op de hoogte van de mogelijkheden om dementerenden vaardigheden en gewoontes te leren. In (Op)nieuw geleerd, oud gedaan bundelen de auteurs op begrijpelijke wijze de nieuwste wetenschappelijke inzichten en geven handige richtlijnen.

De auteurs geven informatie over vormen van dementie, de werking van het geheugen en de theorie van het lerend vermogen. Het leeuwendeel van het boek bestaat echter uit de benadering in de praktijk. Je leest bijvoorbeeld hoe je mensen met dementie vaste wandelroutes kunt leren of omgaan met moderne hulpmiddelen. Ook probleemgedrag afleren komt aan de orde in de 67 praktijkverhalen, die het boek bevat. Door deze duidelijke opzet is (Op)nieuw geleerd, oud gedaan een onmisbaar boek voor iedereen die wil bijdragen aan de levenskwaliteit van dementerende ouderen.

Vier auteurs droegen vanuit verschillende invalshoeken bij aan het boek. Roy Kessels is hoogleraar en klinisch neuropsycholoog in Nijmegen, Irmgard van Dixhoorn is psycholoog bij een organisatie voor particuliere woonzorgvoorzieningen, Frans Hoogeveen is lector psychogeriatrie aan de Haagse Hogeschool en Ruud Dirkse is directeur van zorginnovatiebureau DAZ en auteur van Had ik het maar geweten: het best verkochte informatieve boek over dementie.

Meer informatie: www.opnieuwgeleerdoudgedaan.nl

Boekgegevens
Auteurs: Ruud Dirkse, Roy Kessels, Frans Hoogeveen, Irmgard van Dixhoorn
Titel: (Op)nieuw geleerd, oud gedaan
Verschijningsdatum: 12 mei 2011
ISBN: 978 90 215 4964 4
Prijs: € 22,50

Plaats een reactie