Eerste inservice opleiding klinisch chemisch analist

Het opleidingscentrum VUmc: Amstel Academie start een unieke inservice opleiding: klinisch chemisch analist. Het is voor de eerste keer in Nederland dat deze opleiding op MLO+ niveau in een werken-leren traject wordt aangeboden. De opleiding is bestemd voor schoolverlaters die in dienst zijn van een ziekenhuis. Deelnemers krijgen dus én een salaris én een opleiding én een baangarantie. In de opleiding participeren naast VUmc ook laboratoria van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) en het Amsterdam Medisch Centrum (AMC).

De opleiding tot klinisch chemisch analist duurt drie jaar. Tijdens de opleiding onderzoek je de samenstelling van menselijk materiaal zoals bloed, serum, plasma en beenmerg. Je leert bloedgroepen bepalen, onderzoekt antistoffen en typeert deze. Door gebruik van geavanceerde apparatuur verricht je bepalingen op dit menselijke materiaal. Je komt in het hele ziekenhuis: op verpleegafdelingen, spoedeisende hulp, intensive care en operatieafdelingen.

Een greep uit de leerstof Klinisch Chemisch Analist:
• Bloedproducten selecteren voor een patiënt
• Hoe voorkom je besmetting op het lab
• De rol van het laboratorium in de zorg aan zwangeren
• EHBO en reanimatie
• DNA bepalingen
• Allergietesten
• Urine onderzoek

Als klinisch chemisch analist heb je vaak direct contact met de patiënten, artsen en verpleegkundigen. Het is een dynamische baan waarvoor je een sterk gestel en stalen zenuwen nodig hebt. Je werkt ook in weekend-, avond- en nachtdiensten.

Belangstellenden kunnen zich voor meer informatie wenden tot www.amstelacademie.nl of kijk op de website van de deelnemende ziekenhuizen bij vacatures.

Marlies: ‘Ik zat altijd met mijn neus bovenop de televisie bij series als Crime Scene Investigation. Nu ga ik de opleiding tot klinisch chemisch analist volgen en het lijkt mij net zo spannend als op tv. Je leert veel over bloed, DNA en allerlei ziektes. Ik vind het ook leuk dat ik in mijn werk veel contact met patiënten heb.”

Plaats een reactie